Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Ticaret hacmimiz 2019 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolar oldu. Bu rakamı 2023 yılında inşallah 15 milyar dolara çıkaracağız; hedefimiz bu, bunu da yakalamamız lazım” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, baş başa görüşmeleri ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ikili ve heyetler arası yapılan görüşmelerde geleceğe yönelik çok önemli adımlar attıklarını belirtti.
“AZERBAYCAN’IN BAŞARILARIYLA İFTİHAR EDİYORUZ”
Türkiye ve Azerbaycan arasında siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel alanlarda dayanışmayı hep birlikte yaşadıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aramızda bu noktalarda herhangi bir sıkıntı zaten söz konusu değil. Ama bunları bir kez daha bu Yüksek İstişari Konseyde ele almak suretiyle nerede eksiğimiz var, geleceğe nasıl yürüyeceğiz, bunları görüşme fırsatını bulduk” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında siyasi noktada da dayanışmanın en üst düzeyde devam ettiğinin altını çizerek, uluslararası kurum-kuruluşlarda bu dayanışmanın sürdüğünü, bundan dolayı ilgili bakanları kutladığını kaydetti.
“Biz Azerbaycan’ın başarılarıyla iftihar ediyoruz, bundan sonra bu başarılara yeni başarıların ilave olacağından da hiçbir endişemiz yok” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Zira ben 20 yıl öncesinin Azerbaycan’ını düşünüyorum, bir de bugünkü Azerbaycan’ı düşünüyorum; mukayesesi kabil değil ve şu anda bambaşka bir Azerbaycan gözler önünde. Altyapısıyla, üstyapısıyla sürekli gelişen, değişen bir Azerbaycan var. Tabii burada Azerbaycan ekonomisinin geçtiğimiz yıl kaydettiği gelişme reform çalışmalarının ne kadar isabetli olduğunu da ortaya koymakta. Enerji dışı sektörlerin yüzde 3,5 büyümesi bu sektörlerdeki ihracatın yüzde 14 artması tesadüfü değildir, yani bunu da görmeye mecburuz, bu da takdire şayandır. Azerbaycan’ın yakaladığı bu olumlu ivmeyi sürdüreceğine inanıyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nda ilişkileri her alanda daha ileri nasıl götürebileceklerini konuşma fırsatı bulduklarını, sonuçta da 14 muhtıra ve metni imza altına aldıklarını vurguladı.
İmzalanan metinler arasında tercihli ticaret anlaşmasının çok önemli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun dışında siyasi noktada önemli bir adım olarak Nahçıvan ve Türkiye arasındaki demiryolu konusunun, Nahçıvan’ın bağımsızlığını elinden alanlara bir cevap teşkil etmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.
“AZERBAYCAN’LA HER ALANDA İŞ BİRLİĞİMİZİ DERİNLEŞTİRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir diğer önemli adım ise; o da, Nahçıvan’da sınıra kadar doğal gaz hattının kurulacak olması, aynı şekilde Iğdır’dan Türkiye’den de yine sınıra kadar doğal gaz hattının kurulması suretiyle yaklaşık 160 kilometrelik bir hattın kuruluşuyla Nahçıvan özellikle doğal gazda çok daha rahat bir zemini yakalamış olacak. Yani hem İran’dan bir desteği almış olacak, hem Türkiye’den bir desteği almak suretiyle çok daha güçlü bir hâle gelmiş olacaktır” açıklamasında bulundu.
Enerji konusunda gerekli talimatları ilgili bakanlara verdiklerini ve hemen yarından itibaren altyapı çalışmalarına başlanacağını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaştırmada da atılan demiryolu adımına ilişkin altyapı çalışmalarının başlayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl TANAP’ın Avrupa bağlantısının açılışını Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile yaptıklarını anımsatarak, şöyle devam etti: “Ticaret hacmimiz 2019 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolar oldu. Bu rakamı 2023 yılında inşallah 15 milyar dolara çıkaracağız; hedefimiz bu, bunu da yakalamamız lazım. İşte bugünkü tercihli ticaret anlaşması bu alanda bizim için büyük önem arz ediyor. Gümrükten tarıma, enerjiden ulaştırmaya, teknolojiden turizme her alanda iş birliğimizi derinleştireceğiz. Ayrıca, elektronik devlet uygulamaları, sermaye piyasası ve finans sektöründe de yeni iş birliği imkânlarını araştıracağız.”
“TÜRKİYE VE AZERBAYCAN ADETA BİRER İSTİKRAR ABİDESİ OLARAK YÜKSELİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ile dayanışmanın terörle mücadelede de omuz omuza devam ettiğine işaret ederek, FETÖ ile mücadelede en fazla desteği veren ülkenin Azerbaycan olduğuna vurgu yaptı.
Azerbaycan’ın desteğini, 24 Ocak’ta Elazığ’da yaşanan deprem felaketi sonrasında da yanlarında hissettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Acımızı paylaştıkları ve dayanışmaları için Azerbaycanlı kardeşlerime ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
“Dört bir yanımız çatışma, terör ve asayiş sorunlarıyla boğuşurken, Türkiye ve Azerbaycan adeta birer istikrar abidesi olarak yükseliyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunda sarsılmaz ilişkiler kadar güçlü ordulara sahip olunmasının da etkili olduğunu kaydetti.
Türkiye ve Azerbaycan ordularının dayanışmasının ve savunma sanayinde geleceğe yönelik atılan adımların ülkelerin bağımsızlığının en büyük teminatı olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savunma sanayi alanındaki iş birliğimizi geliştirmemiz bu bakımdan büyük önem arz ediyor. Barış Pınarı Operasyonu, Azerbaycan Hükûmeti ve halkıyla ‘tek millet, iki devlet’ olduğumuzu bir kez daha dünyaya göstermiştir” değerlendirmesinde bulundu.
“KARABAĞ MESELESİ, AZERBAYCAN’IN OLDUĞU KADAR TÜRKİYE’NİN DE MESELESİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karabağ meselesinin Azerbaycan’ın olduğu kadar Türkiye’nin de meselesi olduğunu vurgulayarak, “Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde çözüme kavuşturulması en büyük arzumuzdur. Azerbaycan’a bu haklı mücadelesinde verdiğimiz desteği bundan sonra da sürdüreceğiz. Minsk Üçlüsünün burada ne yazık ki samimi davranmadığını da açık ve net olarak ifade etmek durumundayım. Çünkü yaklaşık 25 yıl oldu, bu oyalama taktikleri niçin, neden bir neticeye varılamaz” dedi.
Hocalı Katliamının yarın 28. yıl dönümünde yâd edileceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hocalı’da insanlığın gözleri önünde masum, yaşlı, kadın-çocuk demeden 20. yüzyılın en büyük vahşetlerinden biri işlenmiştir. 106’sı kadın, 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 kardeşimiz hunharca şehit edilmiştir. Tarihe ‘siyah gece’ olarak geçen Hocalı Katliamını unutmadık, unutmayacağız. Azerbaycanlı kardeşlerimin, Karabağlı kaçkınların Hocalı’yı kor bir ateş gibi yüreklerinde taşıdığını biliyorum. 28. yıl dönümünde Hocalı Katliamını bir kere daha şahsım ve milletim adına lanetliyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haziran ayında Türkiye A Millî Futbol Takımının 2020 Avrupa Şampiyonası kapsamında Bakü’de oynayacağı karşılamaları birlikte izleme temennisinde bulunarak, konuşmasını tamamladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, basın toplantısı öncesinde iş birliği anlaşmalarının imza törenine iştirak etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, UEFA İstanbul Temsilciliği Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye olarak olimpiyatlar dahil her türlü uluslararası spor etkinliğinin altından kalkacak kapasiteye ziyadesiyle sahibiz. Spor yatırımları noktasında Türkiye’yi çok farklı bir lige taşıdık” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) İstanbul Temsilciliği Açılış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, UEFA İstanbul temsilciliğin Türk futbolu için hayırlara vesile olmasını temenni ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm misafirlere, medeniyetlerin, barışın, hoşgörünün, tarihin, kültürün ve bütün bunlarla birlikte bir spor ile futbol şehri olan güzel İstanbul’a gelmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Farklı inançları asırlardır bağrında misafir eden İstanbul’un, bugünkü açılışla birlikte çok kültürlü kimliğini daha da güçlendireceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in şahsında tüm UEFA yönetimine, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na emekleri, destekleri, gayretleri için teşekkür ettiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF’nin 1962 yılından beri UEFA’ya tam üye olduğunu anımsatarak, “Tam 63 yıldır UEFA’yla yakın koordinasyon içinde beraberce çalışıyoruz. Sadece 20 senede, 2005 ve 2023 yıllarında UEFA Şampiyonlar Ligi finallerine, 2009’da UEFA Kupası Finali’ne, 2013 yılında FİFA U20 Dünya Kupası’na, 2019’da ise UEFA Süper Kupa Finali’ne başarıyla ev sahipliği yaptık” diye konuştu.
“SPOR YATIRIMLARI NOKTASINDA TÜRKİYE’Yİ ÇOK FARKLI BİR LİGE TAŞIDIK”
Türk takımlarının UEFA’nın organizasyonlarında her sene boy gösterdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “A Millî Futbol Takımımız 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek final oynarken, oynadığı futbolla futbolseverlerin gönüllerini fethetti. 2025 yılında A Millî Futbol Takımı tarihinde ilk kez Uluslar ligi A Ligi’nde yer alma hakkını elde etti. 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerine inşallah ev sahipliği yapacağız. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı ise İtalya’yla birlikte ülkemizde düzenleyeceğiz” ifadesini kulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şunu bugün bir kez daha çok net söylemek isterim. Türkiye olarak olimpiyatlar dahil her türlü uluslararası spor etkinliğinin altından kalkacak kapasiteye ziyadesiyle sahibiz. Böylesine iddialı konuşmamızın arkasında hamaset değil ülkemize son 23 yılda kazandırdığımız eserler ve projeler vardır. Spor yatırımları noktasında Türkiye’yi çok farklı bir lige taşıdık. İllerimizin ihtiyaçlarına göre yeni spor tesislerini hizmete açtık. Toplam spor tesisi sayısını 1575’ten 4470’e yükselttik.”
Sentetik futbol, basketbol ve voleybol sahalarını mahallelere kadar yaydıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Futbol sahası sayımız 595’ten, iki kattan fazla artışla 1365’e çıktı. Türkiye’nin her köşesine stadyumlar, yüzme havuzları, futbol sahaları, gençlik merkezleri, spor salonları, atletizm pistleri inşa ettik” bilgisini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, spor salonlarının sayısını 372’den 904’e ulaştırdıklarını, futbolda çoğu ömrünü tamamlamış olan stadyumları yıkıp yerlerine uluslararası standartlara sahip yüksek kapasiteli yeni tesisler inşa ettiklerini, ülke genelinde yaptıkları stadyumlardan 38’inin hizmete girdiğini, 4 tanesinin yapımının, 4 tanesinin de proje ve ihale çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Levent’teki UEFA İstanbul Temsilciliğinin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sporu etkileyen altyapı eksikliklerini önemli ölçüde tamamladıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle hızlı tren, havalimanları, otoyolları, bölünmüş yollar, köprüler ve diğer projelerle ulaştırma altyapısını tahkim ettiklerini, 26 olan havalimanı sayısının Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın da hizmete alınmasıyla 58’e çıktığını söyledi.
“İSTANBUL’UN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİK”
Türkiye’nin lokomotif şehri İstanbul’da da çok önemli projelere imza attıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asrın projesi Marmaray’dan Avrasya Tüneli’ne, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden dün önemi daha iyi anlaşılan Kuzey Marmara Otoyolu’na, üç pistin aynı anda kullanıldığı İstanbul Havalimanı’ndan toplam uzunluğu 362 kilometreyi bulan raylı sistem projelerine ve daha burada saymaya kalksak akşamı yapacağımız nice eser, yatırım ve hizmetle İstanbul’un çehresini değiştirdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sporda hak ettiği seviyeye gelmesi ve bu alandaki altyapısının dünya standartlarına kavuşması için 23 yıl boyunca seferberlik ruhuyla çalıştıklarını ifade ederek, “Şimdi bütün bu çabaları UEFA İstanbul Temsilciliğinin açılmasıyla birlikte bir üst aşamaya taşımış oluyoruz. UEFA Londra ve Brüksel’den sonra ilk kez Türkiye’de temsilcilik açıyor. Bu temsilcilik vasıtasıyla Türk futbolumuzun gelişimi adına UEFA’yla daha fazla temas kuracak ve birlikte ortak projelere imza atacağız. Temsilcilik aynı zamanda UEFA’nın bölge federasyonlarıyla daha hızlı iletişim ve koordinasyon sağlamasını kolaylaştıracaktır. Temsilciliğin bilhassa önümüzdeki yıllarda düzenleyeceğimiz çeşitli futbol organizasyonlarında da önemli roller üstleneceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünde kurulan kriz merkezinde, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yürütülen çalışmalara ilişkin brifing aldı.
Hasdal’daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde bulunan kriz merkezini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ilgili bakanlar ve yetkililer tarafından kapsamlı brifing verildi.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.