Nüfusu hızla artarken kaynakları giderek daha kısıtlı hale gelen dünyamızda, sürdürülebilir su, enerji, gıda arzı bugün her zamankinden daha önemli. Karşı karşıya bulunduğumuz küresel zorlukla, israfsız Hizmet modelinin ne kadar isabetli bir yaklaşım olduğunu bir kez daha gösteriyor. Bu çerçevede, üretimde ve tüketimde israftan kaçınmanın önemini ve yalın yönetimi uygulamanın önemi bir kez daha kendini gösteriyor.
Fabrikalarda Yalın Üretim çalışmaları yapılırken, Kamu sektöründe Yalın Yönetim, Yalın Belediyecilik, Yalın Hizmet projeleri başlıyor. Belediyeler ‘Yalın Belediyecilik’ Sistemi İçin Düğmeye Basıyor. Neden mi? Bürokraside var olan nitelik, hız ve tasarruf anlayışına güç kazandırmak, kurum içi personellerin huzur ortamını kalıcı kılmak ve vatandaş memnuniyetini sağlamak amacıyla Kaizen Enstitüsü ile ortaklaşa hareket ederek ‘Yalın Belediyecilik’ kavramı ile hizmet standartlarını bir adım ileriye götürmeyi amaçlıyoruz.
Kurum içinde niteliği arttırmak, tasarruf anlayışını güçlendirmek, personel arasında huzuru kalıcı hale getirmek ve vatandaş memnuniyetini üst seviyeye çıkarmak amacıyla Kaizen Enstitüsü ile ortaklaşa ‘Yalın Belediyecilik’ projelerine devam ediyoruz. Bursa, Gaziantep Belediyesinden sonra sırada İnegöl Belediyesi var.
Yalın Hizmet, Yalın Belediyecilik nedir anlamak için,
Önce Yalın Felsefesinin tanımı yaparak başlayalım isterseniz. Yalın felsefesi nedir derseniz? Yalın şirketlerde, hizmet sektöründe bir kültür değişimi, içselleştirme, israfları ortadan kaldırmak, bir işi bir kerede düzgün ve hatasız yapmak, aradığını bir kerede bulmak, Değer akış haritalama ile tekrarlanan işleri ortadan kaldırarak, iş süreçlerini yeniden gözden geçirmek, gelecek durum haritası ile de iş akışlarını yeniden belirlemek, sağlamlaştırmak, hatasız işlem yapmak, israfları ortadan kaldırmak ve günlük mükemmelim yolunda ilerleyerek sürekliliğini sağlayarak çalışanı ve hizmet verdiğimizi herkesi memnun etmeye yarayan yöntemlerdir şeklinde tanımlayabiliriz. Yalın Kültürle birlikte her gün, her yerde, herkes tarafından Sürekli Geliştirme yaparak kurduğumuzu sistemin sürekliliğini sağlıyoruz. Belediye hizmetlerinden neler bizleri memnun eder diye düşündüğümüzde; Hepimizi sokaklarımızın, çevremizin temiz olmasını isteriz. • Kolay ulaşılabilir olunmasını bekleriz. • Çocuklarımızı için parklar ve belediyeye ait yüzme havuzları, tenis kortları, sosyal alanlar olsun isteriz. • Başvurularda hız ve toplu hizmetlerde tüm vatandaşlarımıza aynı şekilde davranılmasını bekleriz. • Vergilerin şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde toplanıp kullanılmasını, toplanan vergilerin kanalizasyon sistemini, çöp toplama süreçlerini hızlandırmasını, engelli yolları yapılmasında kullanılmasını bekleriz. www.aysedenizkoc.com
• Engelli ve bakıma muhtaç yurttaşlarımız için barınma ihtiyacının karşılanmasını bekleriz. • Vatandaşların fikirlerinin ciddiye alınmasını ve uygulamaya alınmasını, vatandaşın bizzat
kendisinin uygulamada yer almasını, geliştirilmesinde devreye sokulması, hayır
kurumlarıyla işbirliği
• Vatandaşın belediye ve diğer kamu yönetimlerinde bizzat yer alarak bir mahallenin, kentin ya da
hatta ülkenin hasıl yönetilmesi gerektiği üzerine, israfların nasıl önlenmesi üzerine düşüncelerini direkt aktarabilmelerine olanak sağlayan yöntemlerin açıklık ve şeffaflık getirilmesin isteriz.
Bütün bu ve benzeri vatandaşın ihtiyaç duyduğu Hizmetleri sağlayabilmek için öncelikle sekiz başlık altında topladığımız israfları azaltarak başlayabiliriz.
Hatalı işlemler, dokümanlar,
Vatandaşa hatalı ya da anlaşılmayan dokümanlar gönderme, dokümanları yanlış adreslere gönderme, hatalı veri depolama,
Hataları düzeltme eylemleri,
Vatandaşlara almak istedikleri hizmet ile ilgili hazırlıkların net anlatılması, vatandaşın tekrar tekrar gidip gelmemesi için vatandaşın anlayacağı şekilde hatalı dokümanların yeniden düzenlenmesi ile tekrarlanan işlemlerin düzenlenmesi.
Stok
Kamu hizmetleri için yapılan ama işleme konulmamış vatandaş başvuruları, onaylanmış ama uygulamayı bekleyen politikalar, hatta hiç kullanılmayan ofis gereçleri stoku,
Gereksiz malzeme alımları, süresi geçmiş olan malzemeler, depolarda senelerce bekleyen malzemeler hem yer işgal etmekte hem de maliyetleri katlanarak artırmaktadır. Dolayısı ile bu konuda yapılacak 5S çalışmaları ile birlikte kurumlar israflardan kurtulacaktır.
Bekleme,
Belediye Hizmeti almak için beklemeler, çağrı işlemlerindeki beklemeler, onay beklemeleri gibi her türlü bekleme konusunda yapılacak olan Kaizen çalışmaları ile de memnuniyet sağlanacaktır.
Karışık İşlemler
Gereğinden fazla şişirilmiş raporlar, politika dokümanları, halka hiç okunmadan çöpe atılacak bir yığın doküman göndermek yerine herkesin anlayacağı şekilde yazılmış dokümanlarla anlatmayı kolaylaştırmak.
Aktarma,
Dokümanların çalışanın masasında işlemden geçmek üzere ya da imzalanmak için birikmesi, başka departmanlardan bilgi beklenmesi, Bir başvurunun ofis içi ya da bölümler, müdürler arasında ordan oraya dolaşması, vatandaşın bir işini tamamlaması için türlü masa/departman arasında git-geli, kırtasiyecilik,
Fazla işlem,
Müdürün yapılan her işi onaylaması, proseslerin aynı işlemin üst üste paraf edilmesini gerektirmesi,
Beceri ve yaratıcılığın yeterli kullanılmaması.
Çalışanların yaratıcı potansiyelinden yararlanmama, onlardan kendilerine verilen işleri bir robot gibi yapmalarını isteme, Vatandaşların yaratıcı potansiyelini göz ardı etme, bir avukatın muhasebeyi denetlemesi ya da sekretarya işlerini kendi yapması gibi.
İsraf ve düzensizlik ile ancak ve ancak Yalın belediye çalışmaları ve sürekliliğini sağlayarak ve üst yönetimlerin desteği ile sağlanacaktır. Belediye Hizmetlerinin Yalınlaştırma projelerinde, Kaizen olarak tanımladığımız Sürekli Geliştirme Kaizen araç çantasındaki 300’e yakın metodun hizmet sektörüne uygun olanları kullanarak
Yalın Belediyecilik ile amacımız; 1.İşlemleri daha fazla şeffaf hale getirmek Verimliliği optimize etmek 2.Ekipmanlar ve bütün kaynakların kullanımında verimliliğin artırılması 3.Süreçlerde şeffaflık ve süreçlerde israfın nasıl kaldırılabileceği 4.Değişen talepler ve dijitalleşme karşısında esnekliği artırmak 5.Beklemeleri minimize etmek. Her türlü bekleme: Vatandaş bekleme, görevli bekleme, hizmet bekleme, malzeme bekleme, sistem bekleme, randevu için bekleme, teçhizat bekleme gibi israflardan tasarruf ederek, belediye çalışanlarının daha etkin çalışmasını sağlamak. 6.Değer ile israfı ayırmak
Vatandaşa hizmet esnasında, değer yaratmayan işleri yapmamak, bunlara ayrılan süreyi azaltmak.
Hizmet süresini kısaltmaya odaklanmak
Farklı bölümlerde, Farklı hizmetler arasında dönüş kayıplarını azaltmak
Farklı hizmetlerin akış yollarını ayırmak
11.Vatandaşın bir işlemden diğerine bekletmeden yönlendirmek ve ilgili birimleri birbirine yakınlaştırmak
Malzemenin, bilginin ve çalışanın vatandaşın geliş hızında akışını sağlamak
13.Vatandaş Taleplerini zamana düzgün yaymak
İşi ilk defada hatasız yapmak
15.Problemleri çabuk görünür kılmak
16.Değişkenlikleri azaltmak
17.Problemlerin kök nedenini ortadan kaldırmak
Kuruluşta Yalın ile birlikte değişim, dönüşüm ve kültürel değişimi gerçekleştirerek,
Doğru hizmeti, doğru zamanda, doğru fiyatla, hatasız bir şekilde vatandaş memnuniyeti sağlayarak ve kaynakları en etkin ve verimli kullanarak Yalın Belediyecilik konusunda örnek uygulamalar ile Kamuda Yalın Projeler hepimizi yakından ilgilendirmekte ve kaynakların etkili ve verimli kullanılması açısından geleceğimiz içinde önemli projelerdir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın-Denizli Otoyolu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Siyasette bizim tek bir gayemiz vardır. O da işte bugün burada olduğu gibi, ülkemizi ve şehirlerimizi hak ettiği yatırımlarla buluşturmaktır. Ulaştırma alanında, bugüne kadar tarihimizin en büyük atılımlarını gerçekleştirdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın-Denizli Otoyolu Açılış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmasında, hem Aydın’ı hem de bölgeyi büyütmeye, kalkındırmaya, her alanda daha ileri noktalara taşımaya devam ettiklerini söyledi.
İller arasındaki kara yolu bağlantılarının çeşitlendirilmesi ve yolculuk sürelerinin azaltılmasının önceliklerinin ilk sıralarında yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticari ve turistik trafiğin ana güzergâhlarından biri olan bölgenin ulaşım altyapısını daha önce hizmete açtıkları İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmir-Aydın Otoyolu ile önemli ölçüde güçlendirdiklerini anlattı.
“KESİNTİSİZ BİR OTOYOL AĞINI HAYATA GEÇİRMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ”
Resmî açılışını yaptıkları Aydın-Denizli Otoyolu’yla Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasındaki kara yolu ağını biraz daha genişlettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3 gidiş, 3 geliş olmak üzere 6 şeritli 140 kilometre ana yol ve 2 gidiş, 2 geliş olmak üzere 4 şeritli 23 kilometre bağlantı yolundan oluşan Aydın-Denizli Otoyolumuz toplam 163 kilometre uzunluğa sahip. Otoyol bünyesinde uzunluğu 5 bin 712 metreye ulaşan 61 köprü, 19 köprülü kavşak, toplam 11 bin 622 metre uzunluğunda 18 viyadük, 30 üst geçit, 80 alt geçit ve 5 otoyol hizmet tesisi yer alıyor” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, otoyolun Kuyucak Kavşağı ile Kocabaş Kavşağı arasındaki 93 kilometrelik kesimini 3 Kasım 2023’te açtıklarını anımsatarak, “Aydın çevreyolundan başlayıp Kuyucak Kavşağı’nda son bulan 70 kilometrelik bölümünü ise 17 Ekim 2024’te hizmete vermiştik. Otoyol güzergâhının 3 Kasım 2023’te trafiğe açılan ilk etabı Kocabaş’tan başlayıp Pamukkale, Kumkısık, Sarayköy ve Buharkent’ten geçerek Kuyucak’a ulaşmıştı. 17 Ekim’de açılan ikinci etabı ise Kuyucak’tan başlayıp Nazilli, Yenipazar ve Köşk ilçelerini geçerek Aydın’da sonlanmıştı” dedi.
Otoyolun tüm kesimlerini resmî olarak Aydın’la birlikte tüm Ege Bölgesi’nin istifadesine sunduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “D-320 devlet yolu üzerinden 11 ilçe geçilerek 2 saati bulan yolculuk süresi, otoyolumuzun hizmete girmesiyle birlikte 1 saatin altına iniyor. Denizli-Batı Çevreyolu Kavşağı ile İzmir merkezi-Liman Kavşağı arasındaki 220 kilometrelik otoyol geçiş süresi 1 saat 40 dakikaya inmiş oluyor. Devlet yolu üzerinden Aydın’dan Denizli’ye ulaşım ile İzmir’den Denizli’ye ulaşım süresi ise birbirine eşit hâle geliyor. Böylelikle zamandan 6,4 milyar lira, akaryakıttan 1 milyar lira olmak üzere yıllık toplam 7,4 milyar lira tasarruf edeceğiz. Karbon emisyonunu 61 ton azaltmış olacağız. Projenin tamamlanmasıyla Kapıkule’den başlayıp İstanbul üzerinden Marmara ve Ege bölgelerini katederek Akdeniz’e ulaşan kesintisiz bir otoyol ağını hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz.”
“YOL DEMEK, BÖLGESEL VE KÜRESEL EKONOMİYLE ENTEGRASYON DEMEKTİR”
Her fırsatta “yol medeniyettir” gerçeğini hatırlattıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yol demek ulaşım demektir, sanayi, üretim, turizm, kültür, emniyet, kalkınma demektir. Yol demek, bölgesel ve küresel ekonomiyle entegrasyon demektir. Yol olmadan bunların hiçbiri olmaz. Aynı durum Aydın-Denizli Otoyolu için de geçerlidir. Aydın-Denizli Otoyolu’nun hizmete sunulmasıyla birlikte sanayi ve tarım ürünlerimiz, Denizli üzerinden bölgenin en önemli ihracat merkezi olan İzmir ve Aliağa Limanı’na çok daha kısa sürede nakledilecek. Bilhassa yaz aylarında yoğunluğun arttığı Pamukkale, Efes, Didim, Kuşadası gibi turizm merkezlerimize ulaşım daha az sürede ve konforlu bir şekilde sağlanacaktır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli ve yabancı ziyaretçilerin turistik beldelerde daha fazla zaman geçirmelerine ve farklı yerleri keşfetmelerine imkân verecek bu durumun, turizm gelirlerini de artıracağını belirterek, “Aydın-Denizli Otoyolumuz, turizm sektöründe bölgeye yapılan yatırımları arttıracak, yeni turizm tesislerinin açılmasına öncülük edecek ve böylelikle yeni istihdam imkânları oluşturarak bölge ekonomisini kalkındıracaktır. Kısacası ticaret, turizm, taşımacılık, sanayi açısından gerçekten tarihî bir projenin açılışını bugün burada gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“İNSANLARIMIZ SEYAHATLERİNİ DAHA HIZLI, GÜVENLİ VE KONFORLU BİR ŞEKİLDE YAPABİLİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Ulaştırma yatırımlarımızı eleştirenlere de iki çift lafım var. Sizinle bizim aramızda sadece vizyon ve ufuk farkı yok. Sizinle bizim aramızda niyet farkı, anlayış farkı, zihniyet farkı var. Biz ‘kule’ deyince para kulesi, ‘belediye’ deyince yeme aklına gelen bir kadro değiliz, hiçbir zaman da olmadık. Biz, 22 yıldır Türkiye’yi büyütmek ve kalkındırmak için çalışıyoruz. Siyasette bizim tek bir gayemiz vardır. O da işte bugün burada olduğu gibi ülkemizi ve şehirlerimizi hak ettiği yatırımlarla buluşturmaktır. Ulaştırma alanında bugüne kadar tarihimizin en büyük atılımlarını gerçekleştirdik.”
Bölünmüş yol uzunluğunu da artırdıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bin 714 kilometre olan otoyol ağımızı 2 bin 82 kilometre artırarak 3 bin 796 kilometreye ulaştırdık. Yollarımızda ortalama hız 40 kilometreydi. Şimdi yaklaşık 90 kilometre. Yani artık insanlarımız seyahatlerini daha hızlı, daha güvenli ve konforlu bir şekilde yapabiliyor. İnşallah, çok daha iyi seviyelere geleceğiz” bilgilerini verdi.
Dua edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aydın-Denizli Otoyolu’nun bu hâle gelmesinde emeği geçen başta Karayolları Genel Müdürlüğümüz olmak üzere, Ulaştırma Bakanlığımız, yüklenici firma olarak FERNAS’a, işçisinden, mühendisine, mimarına kadar hepsine şahsım milletim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Bakan Bolat’ın, ekonomi ve ticaret alanında faaliyet gösteren 16 oda ve STK yetkilileriyle Ticaret Bakanlığı’nda Suriye’ye ilişkin istişare toplantısı yaptığı bildirildi.
Görüşmede, kardeş ülke Suriye’nin yeniden yapılanması, imarı, ekonomi ve ticaretinin güçlendirilmesi için iş dünyası ve Türkiye’nin yapabileceklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğunun aktarıldığı açıklamada, “Toplantıda, Suriye’deki yeni dönemde en büyük önceliğimizin bu ülkede güven ve huzuru tesis eden, sürdürülebilir milli birliğin ve devlet yapılanmasının en yakın zamanda tesis edilmesi olduğunun altı çizildi.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Suriye’nin 13 yıllık zorlu bir süreçten geçtiğine de dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
“Suriye halkının yanında olan ve yaklaşık 3,5 milyon Suriyelinin katliamdan kurtulması için ev sahipliği yapan ülkemizin, yeni dönemde de siyasi ve ekonomik istikrar ortamının oluşmasında güçlü işbirliği yapması gerektiği konusunda Bakanlığımız ile oda ve STK başkanlarımız mutabık kaldı. Toplantıda, iç savaşta Suriye’nin alt ve üstyapısının çok ciddi zarar gördüğü, bu çerçevede Suriye halkının içinden geçtiği zorlukların farkında olarak yeni dönemde ticaret, yatırım ve yeniden imar konularında kardeşlik hukuku ve insani yardım boyutuna da büyük önem verileceği vurgulandı.”
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.