Dünya ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zengini , 1991 yılında Sovyetler Birliği‘nden ayrılan , anayasa‘da üniter, laik cumhuriyet olarak tanımlanan ,doğal kaynakları, kültürel, ticari ve ekonomik anlamda Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü konumundaki Ülke olan KAZAKİSTAN .
Türkiye Cumhuriyeti Devletinde 2017 Nisan ayında, Türkiye -Kazakistan Büyükelçisi olarak atanan,Sayın Abzal Saparbekuly, 6 Ağustos 1975 doğumlu olup eğitimini Türkiye’de ODTÜ – Orta Doğu Teknik Üniversitesinde tamamlamıştır. Aynı zamanda Turkic Council – Türk Keneşi Genel Sekreter Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly Türkiye –Kazakistan arasında sıkı bir dostluğun olduğunu ve aynı zamanda ,Türkiye’nin kendileri için önemli bir stratejik ortak olduğunu ifade ederek, “Kazakistan’da çeşitli sektörlerde 2 bin 500 Türk şirketi faaliyet göstermektedir. Ülkemiz, Çin, Rusya ve Orta Asya pazarına açılan önemli bir kapıdır. Şu anda Türkiye –Kazakistan ülkeleri arasında 3 milyar dolar civarında bir ticaret hacmimiz var. Ticaret hacmini önümüzdeki yıl 4 milyar dolara çıkarmak için yeni projeler üretiyoruz. Bu konuda da Türk iş adamlarının tecrübelerinden faydalanıp, birlikte çalışmak istiyoruz. Türkiye-Kazakistan arasında ciddi bir yatırım potansiyeli var. Ayrıca Kazakistan’da Uluslararası Astana Finans Merkezi faaliyet göstermektedir. Burası Kazakistan kanunlarına göre değil, uluslararası iş dünyasında kabul edilmiş İngiliz hukuk sistemine göre çalışan bir finans merkezidir. Bunun bünyesinde çeşitli kurumlar, bağımsız mahkeme ve uluslararası tahkim kurulları var. Bunların arasında tahkim üyesi Türk uzmanlarımız da mevcut. Bu açıdan da bakıldığında Türk yatırımcılar rahatlıkla yatırımlarını yapabilirler. Bu yatırım fırsatlarından yararlanmak için Türk iş adamlarını ülkemize davet ediyoruz. Sizlerden Ata topraklarına yatırım yapmanızı bekliyoruz” dedi.
Kazakistan’ın Avrasya’nın parlayan bir yıldızı olduğunu ifade eden Büyükelçi Saparbekuly, “Kazakistan Orta Asya Bölgesinin ekonomik lideri konumundadır. Yabancı yatırımcılara uluslararası standartları karşılayan, en uygun yatırım ortamı sağlayarak bağımsızlığından bugüne kadar 350 milyar dolar yabancı yatırımcı çekmiştir. Doğal kaynaklarının zenginliği bakımından yatırımcılar açısından çekici olmasıyla beraber Kazakistan’ın siyasi istikrarı ve ekonomik gelişmeye yönelik yaptığı reformlar sayesinde başta yabancı yatırımcılar ve Türk yatırımcıların gözde ülkesi haline gelmiştir” ifadelerinde bulundu.
Ayrıca Büyükelçi Saparbekuly, pandemi sürecini çok iyi yöneten Türkiye’nin sağlık alanındaki başarılı çalışmalarını da takdir ettiğini ifade ederken Kazakistan ile Sağlık dahil eğitim,teknoloji,bilişim alanlarında da da bir çok projelerinde hayata geçirilmesi noktasında birliktelik yaşamaktan onur duyduğunu ifade etmiştir.
Kazakistan’da İş Fırsatları!
Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği, özellikle Türkiye ve Kazakistan arasındaki iş ortaklığının gelişmesinde önemli ve büyük bir konuma sahip. İş fırsatlarını her daim geliştiren Büyükelçiliğin “Yatırımcılara Özel” iş fırsatları duyurusunda öne çıkan başlıklar şu şekilde :
KAZAKİSTAN’DA TÜRK YATIRIMCILARA ÖZEL İŞ FIRSATLARI
10 yıllığına tüm vergilerden muafiyet, altyapısı hazır arazi, güvenilir özel ve devlet ortaklığı,
%7- 8 faizli kredi imkanı,
İhracat desteği,
İngiliz hukuk sistemi mahkeme ve tahkim,
Elektrik ve doğal gazın metreküpü 0.15 – 0.25 kuruş,
Asgari ücret 170$,
Vasıflı işçi ücreti 250$,
200 milyonluk Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerini kapsayan gümrüksüz pazar imkanı,
Çin ve Orta Asya ülkelerine ihracat imkânı,
Ve en önemlisi! Türkiye’de 2500 şirkete ulaşan ve Kazakistan’da ikinci güçlü yatırımcı konumunda olan Türk İş İnsanları ile birlikte daha güçlü adımlar atabilmek için ortak çözüm imkânları,
Bu güçlü adımları atarken yatırımcıların arkasında duran Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği görevini şu an Değerli Abzal Saparbekuly yürütüyor.
Hem iş fırsatlarının gelişmesinde hem de Kültür ve Sanat faaliyetlerinde büyük farkındalıklar yaratan Kıymetli Büyükelçi Abzal Saparbekuly, Kazakistan’ın dış politikasını “Çok yönlü ve çok boyutlu dış politika izleyerek hem uluslararası kuruluşlarla hem de komşularımız Rusya, Çin ve Avrupa ve Amerika ile ilişkilerimizi devam ettiriyoruz.” şeklinde açıklıyor.
Tarımsal Sanayi, Madencilik ve Metalurji, Kimyasal ve Petrokimya Sanayi, İletişim, Ulaşım ve Ticaret başta olmak üzere Kazakistan – Türkiye arasında sıcak bağların kurulması için işte fırsatlar sunumu!
Kazakistan Ankara Büyükelçiliği tarafından yayımlanan Projelerden bir tanesi de İnşaat alanında gerçekleştirilen Öğrenci Yurt Projesi olup ,projenin detayları hakkında aşağıda bilgi verilmektedir.
Ülkemizdeki öğrenci yurtları inşasında Kamu – Özel İşbirliği (PPP) Projesi hakkında bilgi vermekten onur duyarız.
Ülkemizin 2018 – 2022 yılları için çizilen Ulusal Yatırım Stratejisine göre Türkiye, yatırım çekilmesi gereken öncü ülkelerin birisi olarak belirlenmiştir. Kazakistan, Türk iş insanları dahil yabancı yatırımcılar için birçok sektöre farklı fırsatlar sunmaktadır. Günümüzde ülkemizde Türk yatırımcısının ilgisini çekebilecek çok sayıda somut proje mevcuttur. Bunlardan birisi ülkemizde öğrenci yurdu inşası PPP projesidir.
Günümüzde 90 bin öğrenci için yurt ihtiyacı mevcuttur (Almatı: 31.106, Nur Sultan: 17.636, Şımkent: 8.050). Ülkemizdeki okul mezun sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Böylece 2020 yılında 220.457 okul mezunu olacaksa 2035 yılında 400.000 kişiye ulaşılması öngörülmektedir.
1 öğrenciye 8 yıl boyunca yıllık ortalama 318 bin KZT’dan (820 USD) fazla bütçe tahsil edilmektedir.
Bununla birlikte ilk yıl yani ilk 12 ayda ikiye katma düzeltme faktörü uygulanacaktır. Örneğin yurtta 200 kişi kalıyorsa, düzeltme faktörü uygulayarak 400 kişi için ödeme gerçekleştirilecektir (tam kapasiteyi aşmama şartıyla).
Söz konusu projeye yatırım yapmak isteyen iş insanları için %6’lık düşük faizli kredi, bedava arsa tahsisi, vergilerden muafiyet gibi teşvikler sunulmaktadır.
Günümüzde söz konusu mekanizmayla 32 anlaşma imzalanmış, bunun sonucunda yaklaşık 10.652 yatak sağlanmıştır.
Ayrıca yurtta çeşitli ücretlere tabi hizmetler de verilebilmektedir. Örneğin büfe, berber, fitness salonu, öğrenci hamamı, çamaşır odası vb…
İlgi duyanlar için gerekli evraklar: Dilekçe, eğitim faaliyeti hakkı lisansı, şirket kaydı, şirket tüzüğü, banka borcu olmadığına dair belgeleri sunmaları gereklidir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde akşam yemeğinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, UEFA İstanbul Temsilciliği Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye olarak olimpiyatlar dahil her türlü uluslararası spor etkinliğinin altından kalkacak kapasiteye ziyadesiyle sahibiz. Spor yatırımları noktasında Türkiye’yi çok farklı bir lige taşıdık” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) İstanbul Temsilciliği Açılış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, UEFA İstanbul temsilciliğin Türk futbolu için hayırlara vesile olmasını temenni ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm misafirlere, medeniyetlerin, barışın, hoşgörünün, tarihin, kültürün ve bütün bunlarla birlikte bir spor ile futbol şehri olan güzel İstanbul’a gelmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Farklı inançları asırlardır bağrında misafir eden İstanbul’un, bugünkü açılışla birlikte çok kültürlü kimliğini daha da güçlendireceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in şahsında tüm UEFA yönetimine, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na emekleri, destekleri, gayretleri için teşekkür ettiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF’nin 1962 yılından beri UEFA’ya tam üye olduğunu anımsatarak, “Tam 63 yıldır UEFA’yla yakın koordinasyon içinde beraberce çalışıyoruz. Sadece 20 senede, 2005 ve 2023 yıllarında UEFA Şampiyonlar Ligi finallerine, 2009’da UEFA Kupası Finali’ne, 2013 yılında FİFA U20 Dünya Kupası’na, 2019’da ise UEFA Süper Kupa Finali’ne başarıyla ev sahipliği yaptık” diye konuştu.
“SPOR YATIRIMLARI NOKTASINDA TÜRKİYE’Yİ ÇOK FARKLI BİR LİGE TAŞIDIK”
Türk takımlarının UEFA’nın organizasyonlarında her sene boy gösterdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “A Millî Futbol Takımımız 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek final oynarken, oynadığı futbolla futbolseverlerin gönüllerini fethetti. 2025 yılında A Millî Futbol Takımı tarihinde ilk kez Uluslar ligi A Ligi’nde yer alma hakkını elde etti. 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerine inşallah ev sahipliği yapacağız. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı ise İtalya’yla birlikte ülkemizde düzenleyeceğiz” ifadesini kulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şunu bugün bir kez daha çok net söylemek isterim. Türkiye olarak olimpiyatlar dahil her türlü uluslararası spor etkinliğinin altından kalkacak kapasiteye ziyadesiyle sahibiz. Böylesine iddialı konuşmamızın arkasında hamaset değil ülkemize son 23 yılda kazandırdığımız eserler ve projeler vardır. Spor yatırımları noktasında Türkiye’yi çok farklı bir lige taşıdık. İllerimizin ihtiyaçlarına göre yeni spor tesislerini hizmete açtık. Toplam spor tesisi sayısını 1575’ten 4470’e yükselttik.”
Sentetik futbol, basketbol ve voleybol sahalarını mahallelere kadar yaydıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Futbol sahası sayımız 595’ten, iki kattan fazla artışla 1365’e çıktı. Türkiye’nin her köşesine stadyumlar, yüzme havuzları, futbol sahaları, gençlik merkezleri, spor salonları, atletizm pistleri inşa ettik” bilgisini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, spor salonlarının sayısını 372’den 904’e ulaştırdıklarını, futbolda çoğu ömrünü tamamlamış olan stadyumları yıkıp yerlerine uluslararası standartlara sahip yüksek kapasiteli yeni tesisler inşa ettiklerini, ülke genelinde yaptıkları stadyumlardan 38’inin hizmete girdiğini, 4 tanesinin yapımının, 4 tanesinin de proje ve ihale çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Levent’teki UEFA İstanbul Temsilciliğinin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sporu etkileyen altyapı eksikliklerini önemli ölçüde tamamladıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle hızlı tren, havalimanları, otoyolları, bölünmüş yollar, köprüler ve diğer projelerle ulaştırma altyapısını tahkim ettiklerini, 26 olan havalimanı sayısının Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın da hizmete alınmasıyla 58’e çıktığını söyledi.
“İSTANBUL’UN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİK”
Türkiye’nin lokomotif şehri İstanbul’da da çok önemli projelere imza attıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asrın projesi Marmaray’dan Avrasya Tüneli’ne, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden dün önemi daha iyi anlaşılan Kuzey Marmara Otoyolu’na, üç pistin aynı anda kullanıldığı İstanbul Havalimanı’ndan toplam uzunluğu 362 kilometreyi bulan raylı sistem projelerine ve daha burada saymaya kalksak akşamı yapacağımız nice eser, yatırım ve hizmetle İstanbul’un çehresini değiştirdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sporda hak ettiği seviyeye gelmesi ve bu alandaki altyapısının dünya standartlarına kavuşması için 23 yıl boyunca seferberlik ruhuyla çalıştıklarını ifade ederek, “Şimdi bütün bu çabaları UEFA İstanbul Temsilciliğinin açılmasıyla birlikte bir üst aşamaya taşımış oluyoruz. UEFA Londra ve Brüksel’den sonra ilk kez Türkiye’de temsilcilik açıyor. Bu temsilcilik vasıtasıyla Türk futbolumuzun gelişimi adına UEFA’yla daha fazla temas kuracak ve birlikte ortak projelere imza atacağız. Temsilcilik aynı zamanda UEFA’nın bölge federasyonlarıyla daha hızlı iletişim ve koordinasyon sağlamasını kolaylaştıracaktır. Temsilciliğin bilhassa önümüzdeki yıllarda düzenleyeceğimiz çeşitli futbol organizasyonlarında da önemli roller üstleneceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.