Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Temmuz-ağustos-eylülde tarihin en yüksek aylarının ihracat rakamlarını elde ettik. İnşallah ekim ayında da güzel bir rakama ulaşacağız, günlük rakamlar bizi ümitlendiriyor.” dedi.
Bolat, Uluslararası HVAC&R, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat, Su Arıtma, Yangın, Havuz ve Güneş Enerjisi Sistemleri Fuarı’nın (ISK-SODEX 2023) açılışındaki konuşmasında, fuara katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi
Fuarın kapsamına ilişkin bilgi veren Bolat, 708 yerli katılımcının yanı sıra 19 ülkeden 190 yabancı katılımcının olduğu ISK-SODEX’in sektörün gelişimine önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi. İstanbul’un fuarcılık alanında son yıllarda önemli bir atak gösterdiğini vurgulayan Bolat, bu noktada Alman Hannover Messe ile yapılan işbirliğinin önemine de dikkati çekti.
Bolat, makineler ve teknolojik ürünlerin, sağladıkları kolaylıklar ile artık hayatın her alanında kendine daha çok yer bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Aynı şekilde iklimlendirme sektörü de gerek ülkemizde gerekse dünyanın birçok noktasında çok hızlı ilerlemektedir. Türkiye olarak, ihracatçımızı artırma noktasında dünyada ayak basmadık yer bırakmamaya kararlıyız. İhracatını istikrarlı bir şekilde artıran iklimlendirme sektörümüz de buna dahil. İklimlendirme sektöründe 2018 yılında 7 milyar dolar ihracata sahip olan ülkemiz, 2022 yılında ihracatını tam yüzde 56 artışla yaklaşık 11 milyar dolar düzeyine ulaştırdı. 2023’ü de güzel bir artışla kapatacağız, ilk 9 ay itibarıyla yüzde 8-9 gibi bir ihracat artışımız bulunmakta. 9 ayda ihracatta 8 milyar 750 milyon dolara ulaşmış bulunuyoruz, bu sektörde dış açık vermiyoruz.
Bu rakamlar önemli ve sevindirici ama bu başarıyı sürekli kılmak, sektörümüzü daha güçlü bir konuma taşımak için de çok hızlı değişen küresel trendlere ayak uydurmak zorundayız. Bu nedenle sürdürülebilirliği gözetmek, yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağlamak, pazar çeşitlendirmesi yapmak, inovasyona ve AR-GE çalışmalarına daha fazla odaklanmak, tüm imalat sektörlerinde olduğu gibi iklimlendirme sektörümüzün de en önemli gündem maddeleri olmalıdır.”
“İhtiyaç duyulan her alanda daima sanayicimizin, çiftçimizin, ihracatçımızın, üreticimizin yanındayız”
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak, ihtiyaç duyulan her alanda daima sanayicinin, çiftçinin, ihracatçının, üreticinin yanında olduklarını, olmaya da devam edeceklerini dile getirdi.
Türkiye’nin son 21 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde ortaya konan eser ve icraatla dolu istikrarlı çizgisiyle, dünya ekonomisinin ve ticaretinin önemli bir aktörü olarak büyümeye ve ihracat yapmaya devam ettiğine dikkati çeken Bolat, şunları söyledi:
“Dünya sathında yılın başından bu yana yaşadığımız küresel üretim ve ticaretteki durgunluk sürecine ve ülkemizin 6 Şubat’ta yaşadığı deprem felaketine rağmen büyümede ve ihracatta ülkemizin bu yıl bile güçlü bir performans göstermesi, ekonomimizin direncini açıkça ortaya koymakta. 2023 Ocak-Eylül döneminde ihracatımız 187,5 milyar doları aşmıştı, temmuz ayından itibaren ihracatımız yeniden yukarı doğru yükselmeye başladı. Temmuz-ağustos-eylülde tarihin en yüksek aylarının ihracat rakamlarını elde ettik. İnşallah ekim ayında da güzel bir rakama ulaşacağız, günlük rakamlar bizi ümitlendiriyor, geçen yılın seviyesini aşarak Orta Vadeli Program’da hedeflenen 255 milyar dolar yıllık mal ihracatı, 100 milyar doların üstünde yıllık hizmet ihracatı ile aşağı yukarı 355 milyar dolarlık bir döviz gelirini yıl sonunda elde etmiş olacağız.”
Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payı da yüzde 0,5 düzeyinden yüzde 1,03’e yükselttiğini vurgulayan Bolat, ülkenin her ferdinin bu başarıda emeğinin büyük olduğunu dile getirdi.
“Uluslararası ticaretimizi artırmak için yepyeni hedefler ve politikalar hazırlamaktayız”
Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak ihracatımızda katma değeri yükseltmek, yüksek teknolojili ürünlere odaklanmak, ihracat süreçlerini başta markalaşma, tasarım, etkin tanıtım, küresel tedarik zincirlerinde yer alma, lojistik bağlantılarını geliştirme noktasında yoğun faaliyetler içindeyiz ve sektörlerle işbirliği yapıyoruz. Bakanlık olarak 80 ülkede 1500’ün üzerinde uluslararası fuara katılımı, 60 ülkeye 250’den fazla sektörel ticaret heyetleri ve genel ticaret heyetleri katılımını organize ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
17 bin firmaya bu faaliyetler için destek olduklarını anlatan Bolat, ISK-SODEX Fuarı’nda da katılımcılarının yer kirası ve stant kurulum giderlerinin yüzde 50’sinin bakanlık tarafından desteklendiğini söyledi.
Bolat, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Hükümet olarak her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet’imizin 100. yılını kutlamakta olduğumuz bugünlerde Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda, bakanlık olarak uluslararası ticaretimizi artırmak için yepyeni hedefler ve politikalar hazırlamaktayız. 2028 Kalkınma Planı için öngördüğümüz hedefler arasında, mal ihracatı olarak 375 milyar dolar, hizmet ihracatı olarak 200 milyar dolar, küresel mal ticaretindeki payımızı yüzde 1,3’e yükseltmek, küresel hizmetler ticaretindeki payımızı yüzde 1,2’den yüzde 2’ye yükseltmek, orta ve yüksek teknolojili ihracatımızın payını yüzde 36’dan yüzde 50’ye yükseltmek, genel ihracatımız içinde e-ihracatın payını da yüzde 10’a yükseltmek, KOBİ’lerimizin ihracatımızdaki payını da yüzde 26’lardan yüzde 35’e yükseltmek bulunuyor. Bunları gerçekleştirmek için bakanlık ve hükümet olarak var gücümüzle çalışıyoruz.”
Bakan Bolat konuşmasının ardından etkinlik kapsamında düzenlenen “Temel Eğitim Öğrencilerine Yönelik 100. Yılında Cumhuriyetimiz” konulu resim yarışmasında derece alan öğrencilere başarı sertifikalarını takdim etti.
Bolat, daha sonra fuarı gezerek katılımcı firmalardan ürün ve hizmetler hakkında bilgi aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Carney ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bu ziyaretin en somut çıktılarından birini hiç şüphesiz Kanada ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltme kararımız teşkil etti. Stratejik ortaklık kararımızın katkısıyla önümüzdeki dönemde enerji, ticaret, ulaştırma ve savunma sanayii gibi birçok alanda yeni projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kanada Başbakanı Mark Carney, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin, anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Mark Carney ve heyetini tarihî dönemdeki ziyareti vesilesiyle Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek, kendisine “hoş geldiniz” dedi.
İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin sürekli olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Carney ile bugünkü görüşmelerinde ikili ilişkileri etraflıca değerlendirdiklerini, bölgesel ve küresel meselelere değinme imkânı bulduklarını söyledi.
“TİCARET HACMİMİZİ İLK OLARAK 5 MİLYARA, AKABİNDE 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI TEMENNİ EDİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu ziyaretin en somut çıktılarından birini hiç şüphesiz Kanada ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltme kararımız teşkil etti. Stratejik ortaklık kararımızın katkısıyla önümüzdeki dönemde enerji, ticaret, ulaştırma ve savunma sanayii gibi birçok alanda yeni projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu yönde atacağımız somut adımları içeren bir eylem planını da bugün kabul ettik. Öncelikle ticaret ve yatırımların artırılmasını teminen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine yılsonundan önce başlanmasını kararlaştırdık. Bu sürece paralel olarak ekonomi alanındaki ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele almak üzere Ortak Ekonomik ve Ticari Komite dâhil mevcut mekanizmaları daha etkin şekilde kullanacağız. Bu komitenin müteakip toplantısına 2027 yılında bu defa özel sektörlerimizin de katılımıyla ev sahipliği yapacağız. Atacağımız bu adımlarla hâlen yaklaşık 3 milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmimizi ilk olarak 5 milyara, akabinde de 10 milyar dolara çıkarmayı temenni ediyoruz.”
Güncellenen Hava Ulaştırma Anlaşması ile iki ülke arasındaki doğrudan uçuşları yaklaşık iki katına çıkaracaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün ayrıca üçüncü ülkelerde ortak yatırım fırsatlarını da değerlendirdik. Afrika’dan Latin Amerika’ya, Orta Asya’dan Uzak Doğu’ya kadar geniş bir coğrafyada önemli işbirliği fırsatlarının bulunduğuna inanıyoruz. Yarın Türk Eximbank ile Kanada İhracatı Geliştirme Kurumu arasında imzalanacak mutabakat zaptının üçüncü ülkelerde ortak projelere vesile olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
Kanada ile savunma sanayii ve nükleer enerji alanlarında yakın temas hâlinde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayii iş birliğinin önemine vakıf iki müttefik olduklarını kaydetti.
Bunu son olarak Ankara’da yapılan NATO Zirvesi sırasında da gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, biraz önce de “Savunma Sektörü Ortaklıkları Mutabakat Zaptı”nın imzalandığını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, müttefiklerin savunma sanayilerine finansman sağlamak amacıyla Kanada öncülüğünde kurulmakta olan Savunma, Güvenlik ve Dayanıklılık Bankasının iki ülke arasındaki savunma sanayii iş birliğini desteklemesini beklediklerini kaydetti.
Enerji alanında, madencilikten LNG’ye, kritik minerallerden nükleer enerjiye kadar geniş bir işbirliği alanının mevcut olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin Enerji Bakanlıkları arasında kabul edilen “Enerji Alanında İşbirliğine Dair Ortak Bildiri”nin de nükleer dahil bu alandaki ciddi potansiyele işaret ettiğini söyledi.
Kanada Başbakanı Carney ile Gazze, Ukrayna ve Körfez dâhil birçok bölgesel gelişmeyi de değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek Ukrayna’da, gerek Körfez’de olsun diplomatik yöntemlerin kalıcı barışa giden yolu açmasını temenni ediyoruz. Bu noktada ortak görüşte olduğumuzu teyit ettik. Gazze’de ise Kanada’nın diğer bazı müttefiklerle birlikte istilacı yerleşimlere yönelik yaptırım adımlarını, İsrail hükûmetinin ihlallerinin caydırılması noktasında isabetli bir adım olarak görüyoruz. Bölgemizde barış ve istikrarın tesisi noktasında bu yöndeki tutumlarını sürdürmelerini temenni ediyoruz” diye konuştu.
“İLİŞKİLERİMİZİN GELECEĞİNE YÖNELİK TARİHÎ BİR ADIM ATTIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Başbakan Carney ile ilişkilerimizin geleceğine yönelik tarihî bir adım attık. Çok geniş yelpazeye yayılan iş birliği potansiyelimizi gerçek anlamda hayata geçirmek için önemli bir süreci başlattık. İlişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine çıkarmamız kâğıt üzerinde kalacak sembolik bir adım olmayacaktır. Bu konuda Sayın Carney’nin ekonomi alanındaki engin tecrübesi ve siyaset sahnesinde sergilediği sağduyulu ve dirayetli duruşla önemli rol oynayacağına inanıyorum.”
Kanada Başbakanı Carney’ye, konuşmasının ardından, anlamlı ve dolu dolu ifadeleri için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Gerçekten uzun yıllara sâri bir Türkiye-Kanada kopukluğunu bugün gidermiş olduk. Şimdi yeni bir dönemi Türkiye ve Kanada arasında başlatıyoruz. İnşallah iş adamlarımızı bir araya getireceğiz ve ben de Kanada’ya yapacağım ilk iş adamlarıyla birlikte ziyaretimde, orada iş adamlarımızı bir araya getirerek adımlarımızı atacağız.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan Kanada Başbakanı Mark Carney’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî törenle karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kanada Başbakanı Carney’in tören alanındaki yerlerini almalarının ardından iki ülkenin millî marşları çalındı. Kanada Başbakanı Carney’in tören kıtasını selamlamasından sonra iki lider heyetlerini birbirlerine takdim etti.
Türkiye ve Kanada bayrakları önünde basın mensuplarına poz veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kanada Başbakanı Carney, daha sonra baş başa görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geçti.
Merhametsizlikte sınır tanımazlar FETÖ’cüler şirketleri batırmak ve Mülklerini ele geçirmek için her türlü DİZİ FİLİMİ çeviriyorlar FETÖ’cüler çok zengin yandaşlar oluşturmak ana hedefleridir FETÖ’de “hedefe ulaşmak için her yol mübahtır” anlayışı vardır MARKA &PATENT ÇETESİ Marka & Patent çetesi | Devletin imkanlarını kullanıp Milletimize TUZAK kuruyorlar | FETÖ’cülere Kimler yardım ediyor? FETÖ’cüler Makam mevki ve para için her şeyi yapıyorlar FETÖ’nün bilişim militanları | İnsanlara kumpas kurarak adli sicil kayıtlarını kirletmek için her türlü yolsuzlukları yapıyorlar kurdukları tuzaklarda sınır tanımıyorlar
Bir FETÖ’cü nasıl anlaşılır? “Her türlü film çevirmek” Her türlü İftirayı atarlar sınır tanımazlar Yalan söylemekte, Kumpas kurmakta, İftira atmakta ,Dikizlemekte, Devlet imkanlarını örgüt için kullanmakta, Kamu ve insanların malına konmakta, adam öldürmekte uzmandır bunlar! merhamet ve vicdanları yoktur Makam mevki ve para için her şeyi yaparlar Hak yediler Soru çaldılar, insanlara kumpas kurdular, özellerini teşhir ettiler, o görüntülerle tüm istediklerini aldılar. İşyerlerine Kamu kurumlarına sitelere evlere kameralar kurdular hem insanları izlediler hem dinlediler insanların özel hayatlarına girdiler evlerine gizli kameralar kurdular bu yolla insanları ,şirketleri ,tehdit ettiler .her türlü yolsuzluğu yaptılar Bunlar ne kadar insanlık suçu varsa işledi hala işlemeye devam ediyorlar 40 yıl boyunca sinsi sinsi örgütlendiler. Suçsuz insanları kumpas kurup hapse attırdılar merhametsizler Türkiye’nin ve şirketlerin sırlarını sattılar Casusluk yaptılar. Devleti ele geçirmek için her şeyi yaptılar. Kaç masum insanın yuvasını yıktılar kim bilir? Nice esnafı iflas ettirdiler kurdukları kumpaslarla Mallarını ele geçirdiler Paravan holding ler kurdular insanların Mallarına el kondular. Karşı çıkanı da ölüme yolladılar… Vicdandan yoksun, gaddar, zalim merhamet yoksunudur bunlar Her türlü iftirayı atabilecek, her yalanı söyleyebilecek kadar zalimdirler.
Marka & Patent çetesi | Devletin imkanlarını kullanıp Milletimize TUZAK kuruyorlar |
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.