Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Rama ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki dönemde Arnavutluk’ta bilhassa altyapı ve turizm alanlarında yatırımlarımızı artırmayı planlıyoruz. Böylelikle ekonomik iş birliğimizi de yeni bir boyuta taşımayı öngörüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
“ARNAVUTLUK’UN HER KÖŞESİNDE ORTAK TARİHİMİZE VE KÜLTÜRÜMÜZE AİT BİRÇOK İZ GÖREBİLİRSİNİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un dost ve kardeş müttefik bir ülke olduğuna işaret ederek, Türkiye ve Arnavutluk’un asırlar boyunca birlikte yaşamış, birlikte mücadele etmiş, tarihe silinmez izler bırakmış iki kardeş ülke olduklarını belirtti.
Asırlara uzanan ortak tarihin izlerini, edebiyattan sanata, düşünce hayatından mimariye kadar uzanan geniş bir alanda görmenin mümkün olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Elbasan’dan Korça’ya, İşkodra’dan Vlore’ya kadar Arnavutluk’un her köşesinde ortak tarih ve kültüre ait birçok izlerin görülebileceğini söyledi.
İlhamını kadim tarihten alan bu bağları daha da güçlendirmeyi kendilerine görev edindiklerine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde iki ülke ilişkilerini kapsamlı şekilde ele aldıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin ortak siyasi bildirinin imzalanmasıyla ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine çıkardıklarını ifade ederek, “Attığımız bu adım her alandaki iş birliğimizin daha da geliştirilmesine imkân tanıyacaktır” dedi.
Arnavutluk Başbakanı Rama ile görüşmelerinde bölgesel meseleleri de ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi, askerî, ekonomik, kültürel her türlü alanda bundan sonraki süreçte neler yapabileceklerini değerlendirme fırsatı bulduklarını anlattı.
Arnavutluk’un Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığını başarıyla yürüttüğünü şimdi de 1 Ocak itibarıyla Karadeniz Ekonomik İşbirliği dönem başkanlığını üstlendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Rama’ya bu önemli görevlerinde başarılar diledi.
“TÜRKİYE OLARAK ARNAVUT HALKININ İMDADINA KOŞTUK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un 21 Eylül ve 26 Kasım 2019 tarihlerinde iki büyük deprem yaşadığını hatırlatarak, Türkiye olarak Arnavut halkının imdadına koştuklarını, arama kurtarma çalışmalarından diğer yardımlara kadar tüm imkânları Arnavutluk halkı için seferber ettiklerini dile getirdi.
Türkiye’nin evleri yıkılan Arnavutluk vatandaşları için 522 konut inşa etme kararı aldığını ve TOKİ tarafından Arnavutluk’ta inşa edilecek deprem konutlarının temel atma töreninin 23 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konutların 2021 Ağustos ayında tamamlanıp bu konutları ihtiyaç sahiplerine teslim edileceğini bildirdi.
Bu konutların Türkiye ve Arnavutluk arasındaki kader birliğinin yeni bir sembolü olacağına inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde hayatını kaybeden Arnavutlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.
“ORTAK KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITAN TARİHÎ ESERLERİ GELECEĞE TAŞIMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerde ekonomik ilişkilerin de değerlendirildiğini belirterek Türkiye’nin Arnavutluk’un en büyük dördüncü ticari ortağı olduğunun altını çizdi.
Müteahhitlik hizmetleri de dikkate alındığında toplam 3,5 milyar dolarlık yatırımla Arnavutluk’taki en büyük dış yatırımcı ülkenin Türkiye olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Arnavutluk’ta faaliyet gösteren 600’ü aşkın firmamız yaklaşık 15 bin Arnavut kardeşimize istihdam sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Arnavutluk’ta bilhassa altyapı ve turizm alanlarında yatırımlarımızı artırmayı planlıyoruz. Böylelikle ekonomik iş birliğimizi de yeni bir boyuta taşımayı öngörüyoruz. Osmanlı döneminden kalan ortak kültürümüzü yansıtan tarihî eserleri geleceğe taşımaya büyük önem veriyoruz. TİKA vasıtasıyla Arnavutluk’ta yaklaşık 20 milyon avro değerinde 500’ün üzerinde restorasyon projesini hayata geçirdik. Kültür bakanlarımız az önce Arnavutluk’taki en önemli Osmanlı kültürel mirası olan İşkodra şehrindeki tarihi Kurşunlu Camii’nin Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restorasyonuna ilişkin protokolü imzaladı. İnşallah önümüzdeki bahar aylarında bu projeye de başlamış olacağız.”
“FETÖ’NÜN İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ ZEHİRLENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerdeki ana gündem maddelerinden birinin de terörle mücadele ile askerî ve savunma alanlarındaki iş birliği olduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün her iki ülke için de tehdit oluşturduğu noktasında Arnavutluk makamlarıyla hemfikir olduklarını vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu: “FETÖ’nün iki ülke arasındaki ilişkileri zehirlenmesine izin vermeyeceğiz. Bu vesileyle Türkiye başta Türkiye Maarif Vakfı olmak üzere ilgili tüm kurumlarıyla Arnavutluk’un yanındadır. Yine bu arada Türkiye Maarif Vakfı olarak devralınan Tiran’daki üniversitenin yarın İstanbul Teknik Üniversitesi ile Sayın Başbakan’ın da rektörle bir araya gelmesi suretiyle adımı da atılacaktır. Zira şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 100 civarında Arnavut evladımız eğitim, öğretim görüyorlar. Bu adımla beraber şu anda eğitim öğretimde Türkiye ve Arnavutluk arasında çok güçlü bir adım atılmış olunuyor. Bu düşüncelerle 25 Nisan’da gerçekleştirilecek genel seçimlerin Arnavutluk ve Arnavut halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’ya teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Endişe etmesin, İstanbul’da Yeşilköy Havalimanı’nda ve Sancaktepe’de bin sekizer odalı iki tane hastaneyi iki ayda yaptık. Bu ise 150 odalı olacağı için üç ay dedik, bu leblebi, çekirdek. Tabii MR, ultrasonografi ve röntgen cihazları gibi teknik donanımları da olacak. İstanbul’daki hastanelerde 18’er ameliyathane var, buradaki ameliyathane sayısı tabii daha düşük olabilir” ifadelerini kullandı.
Arnavutluk’a yapılacak hastaneyle birlikte artık sıkıntı yaşanmayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığının, geçici bir süre Türkiye’den doktor, hemşire ve sağlık memuru gibi sağlık elemanlarını da göndereceğini ve Türklerin, Arnavutluk’taki sağlık ekibine öğreticilik yapacağını açıkladı.
Arnavutluk’ta yapılacak hastaneyi çok önemsediklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok kısa bir zamanda Arnavutluk’a bu hastaneyi kazandıracaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfı’nın Arnavutluk’ta devraldığı üniversite ile ilgili de şunları kaydetti: “Arnavutluk’ta Maarif Vakfı’nın devraldığı üniversite ile orada adeta İstanbul Teknik Üniversitesi kurulmuş olacak. Bununla beraber de öğretim üyeleri ile her şeyle Arnavutluk’ta böyle bir üniversitenin kazanılmış olması ki şu anda bile 100 Arnavut öğrencimiz İstanbul Teknik Üniversitesi’nde var. Tabii bunlar da bizim için ayrı bir kazanım ve bu adımı da atmak suretiyle Türkiye-Arnavutluk arasındaki bu Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey adımı adeta uygulama alanına girmiş olacak.”
ARNAVUTLUK BAŞBAKANI RAMA: “İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERDE YENİ BİR SAYFA AÇMAK İÇİN GÜÇLÜ BİR İRADENİN GÖSTERGESİNİ GÖRDÜK”
Arnavutluk Başbakanı Rama da kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek, “Dost Türkiye’yi ilk kez ziyaret etmiyorum. Daha önce de gelmiştim fakat bu seferki misafirperverlikte Arnavutluk’tan gelen heyetle birlikte şunu tespit ettik, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmak için güçlü bir iradenin göstergesini gördük” dedi.
Koronavirüs salgını sürecinde Türkiye’den gelen sağlık yardımlarının kendileri için çok anlamlı olduğunu ifade eden Arnavutluk Başbakanı Rama, yaşadıkları deprem felaketi ve salgın sürecinde Türkiye’nin sergilediği dayanışma için teşekkür etti.
TOKİ’nin Arnavutluk’ta inşa edileceği deprem konutları için de ayrıca teşekkürlerini ileten Arnavutluk Başbakanı Rama, Türkiye ile Arnavutluk arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulmasına yönelik ortak bildiriye imza atılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Arnavutluk Başbakanı Rama, “Eminim ki biz bugün çok önemli bir adım attık ve bu girişimlerimiz gerçekleştiği zaman bunun olumlu meyvelerini Arnavutlar ve Türkler hep birlikte doğrudan göreceklerdir” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Rama açıklamaları öncesinde de Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin ortak siyasi bildiriyi imzaladılar.
Açıklamaların öncesinde ayrıca iki ülke arasında; Sağlık ve Tıp Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma, Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Arnavutluk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı arasında İşkodra’da bulunan Kurşunlu Camii’nin Restorasyonu ve Taşkın Koruma Sistemi Projesi’nin Uygulanmasına Dair İşbirliği Protokolü, Yapı İşleri Alanında Mutabakat Zaptı anlaşmaları imza altına alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Metin Kıratlı’nın yemin törenine katıldı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan Salonu’nda gerçekleştirilen törene gelişinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra törenin düzenlendiği salona geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kıratlı’nın üyelik yeminini ve kisvesinin giydirilmesi töreni ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya’nın konuşmasını takip etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi ile de şehirlerin yerel potansiyelinin tamamını harekete geçirerek ülke sathına yaydıklarını belirterek, “Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Programımızla şehirlerimizin potansiyelini, yetkinliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan yatırım projelerini destekleyeceğiz.” dedi.
Bakan Kacır, Isparta Süleyman Demirel OSB’deki fabrikaların açılışını yaptı. Halı dokumacılığında marka şehrin mirasını dünyayla buluşturacak, mermer kaynaklarını katma değere dönüştürecek, yenilenebilir ve çevre dostu enerji üretim altyapısına güç kazandıracak, yatırım büyüklüğü 1,8 milyara yaklaşan ve 160 istihdam sağlayacak 3 tesisin Isparta’ya hayırlı olmasını dileyen Kacır, şunları söyledi:
AR-GE VE İNOVASYON: Millî Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda; Türkiye’yi üretimde, yatırımda, Ar-Ge ve inovasyonda öncü ülkeler arasına dahil edebilmek için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Sanayide ve teknolojide son 22 yılda büyük kazanımlar elde ettik. Ar-Ge harcamalarını 1,2 milyar dolardan, 12 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayısını 29 binden 272 bine çıkardık.
OSB SAYISINDA ARTIŞ: Sanayide çalışan sayımız 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine yükseldi. Sayıları 191’den 360’a yükselen organize sanayi bölgeleri ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesi, Türkiye’nin üretim üsleri hâline geldi. Otomotiv üretimimiz yıllık 357 binden, 1,5 milyona yükseldi. Türkiye, Avrupa’nın üçüncü büyük otomobil üreticisi oldu. Beyaz eşya üretimimiz 6,7 milyon adetten, 32,3 milyon adete yükseldi. Türkiye, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisi oldu. Demir-çelik üretimimiz 16 milyon tondan, 34 milyon tona çıktı.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Millî Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan savunma sanayimizin millî ve özgün ürünleri bugün dünyada savaş paradigmasını değiştiren ve jeopolitik dengeleri belirleyen unsurlar hâline geldi. Uydu teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülkemizi kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, test edebilen, üretebilen az sayıda ülkeden biri kıldık.
GÜVEN VE İSTİKRAR: Milletimizin 60 yıllık yerli ve millî otomobil hayalini Togg ile gerçeğe dönüştürdük. Bölgesinde güvenin ve istikrarın adresi ülkemiz, küresel ve bölgesel sınamalara rağmen yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğuna emin adımlarla ilerliyor. Sadece 22 yıla sığdırdığımız asra bedel kazanımlarla Türkiye Yüzyılı’nda yenilerini ekleyecek, Türk sanayisinin rekabetçiliği güçlendirecek destek enstrümanlarını adım adım devreye almaya devam edeceğiz.
KATMA DEĞER VE YÜKSEK TEKNOLOJİ: Katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, sanayimizin yeşil ve dijital dönüşümünü gerçekleştirecek, nitelikli insan kaynağımızı en üst düzeyde harekete geçirerek ülkemizin küresel üretim ve teknoloji geliştirme üssü rolünü perçinleyecek projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.
YTAK PROGRAMI: Hızla hayata geçirdiğimiz Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla; ekonomimizin yükselişine katkı verecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkânı sunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programını geçtiğimiz ay devreye aldık.
YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Yeşil ve dijital dönüşüm destek programlarıyla işletmelerin ikiz dönüşümde kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarına cevap verecek destek mekanizmalarını onlara sunuyoruz. Başlattığımız Yerel Kalkınma Hamlesi ile de şehirlerimizin yerel potansiyelinin tamamını harekete geçirerek ülke sathına yayıyoruz. “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” anlayışıyla; yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize sağladığımız imkânlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle Isparta için, Ispartalılar için çalışmaya devam edeceğiz.
3 BİN 150 İLAVE İSTİHDAM: Son 22 yılda OSB’lerimiz için sağladığımız 550 milyon lira finansmanla 3 bin 150 ilave istihdamı Isparta’da oluşturduk. Şehrimize yapılacak yeni ya da ilave yatırımlar için verdiğimiz 850 yatırım teşvik belgesi düzenledik, 55 milyar lira sabit yatırımın ve 11 bin 500 nitelikli istihdamın önünü açtık.
205 PROJE, 791 MİLYONLUK DESTEK: Gülleri kadar güzel gönüllü insanlarıyla maruf Isparta’nın sahip olduğu potansiyeli kalkınma ajanslarımız ile de harekete geçiriyoruz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız eliyle şehrimizde; kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 205 projesine 791 milyon lira destek olduk.
KOBİ’LERE DESTEK: Yerel kalkınmanın sac ayağı, başat aktörü olan KOBİ’lerimizi desteklemeyi sürdürüyoruz. 22 yıl öncesine kadar şehrimizde KOSGEB desteklerinden bir elin parmağı kadar KOBİ yararlanmışken son 22 yılda 10 bin 400’den fazla KOBİ’mize 1,2 milyar lira destek sağladık. Şehrimizin araştırma ve inovasyon altyapısını güçlendirecek teknoparkımızı ve Ar-Ge merkezimizi Isparta’ya kazandırdık. TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında 728 projeye ve 2 bin 300 bilim insanımıza 1,7 milyar liranın üzerinde destek olduk.
ÖNCÜ ŞEHİR: Şehrimizin bereketli topraklarıyla yoğurulmuş eşsiz lezzetleriyle beraber yerel ve geleneksel değerlerinin de yer aldığı 20 ürünü coğrafi işaretle tescilledik. Tarihinde nice medeniyetlere, beyliklere, imparatorluklara yoldaş olmuş Isparta’mızı Türkiye Yüzyılı’nın da öncü şehri yapmak için gayretimizi sürdüreceğiz. Toroslar’ın yiğidi bol şehri Isparta, yeni yatırımlarla beraber sadece turizmin, kültürün değil sanayinin de öncüsü olacak.
GÜCÜNE GÜÇ KATACAK: Şehirlerimizin gücüne güç katacak, üretime, kalkınmaya, istihdama, büyümeye katkı koyacak tüm yatırımcılarımızın her daim destekçisi olacağız. Önümüzdeki dönemde de ilgili tüm kurumlarımızla yakın iş birliği yürüterek 81 şehrimizde sanayimizin katma değer, yüksek teknoloji rekabet ve verimlilik odaklı dönüşümünü daha da hızlandıracağız.
YERELDEN GENELE: Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Programımızla şehirlerimizin potansiyelini, yetkinliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan yatırım projelerini destekleyeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda Isparta’mız Yerel Kalkınma Hamlemiz ile üreten, katma değerini artıran, daha da büyüyen güçlü şehirler için başlattığımız seferberlikten güçlü şekilde nasibini alacak. Isparta’mızı yeni yatırımlarla buluşturarak inşallah yerelden genele yükselen bir güç merkezi hâline getireceğiz. Isparta’ya ektiğimiz bu fideler meşhur gülleri gibi şehrimizin yarınlarına kök salacak, çiçek açacak.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.