TÜBİTAK desteği ile oluşturulan “COVID-19 Türkiye Platformu” çatısı altında 25 farklı üniversite, 8 kamu araştırma kurumu, 8 firmadan toplam 225 araştırmacı, dünyayı saran koronavirüs salgınına karşı seferberlik halinde ilaç ve aşı çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, gelecek hafta içerisinde koronavirüsün genetik karakterizasyonunun çıkarılmış olacağını belirterek, bunun virüsle nasıl mücadele edileceğinin en önemli göstergelerinin arasında olacağını söyledi. Prof. Dr. Mandal, “Bu virüse ilaç odaklı çözüm noktası oluşturabilecek noktada 26 tane molekül belirlendi” dedi.
TÜBİTAK’ın, küresel salgından önce, Türkiye’deki önemli kısmı ilaç ve aşı geliştirme odaklı projeler olmak üzere son beş yıl içinde 2.3 milyar TL kaynak ayırdığını ifade eden Prof. Dr. Mandal, “Bizim çalıştığımız kurumlarımız bu işe bugün başlamadılar. Bu şu anda bizim kendimizi gösterme zamanımız. Araştırmacılarımız olarak, firmalarımız olarak ve ülkemiz olarak biz bunu yapabileceğimiz noktasındayız. Ülkemizin en seçkin araştırma grupları, bilim insanları bu iş için çözüm üretme noktasında gece gündüz çalışıyor” dedi.
COVID-19 İçin Aşı ve İlaç Geliştirme Çalışmaları Kapsamında 16 Projeyi Destekliyoruz
COVID-19 Türkiye Platformunda yapılan aşı ve ilaç çalışmaları ve bu sürecin yönetilmesiyle ilgili topyekun bir seferberlik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile koordinasyon halinde COVID-19 süreciyle ilgili çalışmalara Aralık ayının sonundan itibaren başladıklarını kaydetti. Prof. Dr. Mandal, “Özellikle Türkiye’deki tüm yetkin altyapılarımız hem ilaç konusunda hem aşı konusunda; Mart ayından itibaren de yoğun bir şekilde çalışma noktasında biz bununla ilgili hocalarımızdan 9 ay veya 12 aylık zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilebilecek olan gruplardan proje önerilerini aldık. 10 günlük bir zaman dili içinde projelerin alımı, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması gerçekleştirildi. Başlangıçta 14 projeyle başlandı. Daha sonra ise 15 ve yakın zamanda da 16 proje şu an yürürlükte. Bu projelerden hem ilaçla hem aşısıyla ilgili gruplarımız var. Bu oluşan platformun en büyük özelliği bu yapılar birbirinden bağımsız çalışmıyor. Dolayısıyla hem ilaç grubundakiler hem de aşı grubundakiler bir sinerji halinde çalışıyor” diye konuştu.
Virüse Çözüm Olabilecek 26 Tane Molekül Belirlendi
İlaç grubundakilerin moleküllerin modellenmesine 10 bin molekül üzerinden başladığını belirten TÜBİTAK Başkanı, “In siliko çalışmalar sonrasında bu virüse çözüm oluşturabilecek potansiyel 26 tane molekül belirlendi. Bununla ilgili şu an sentez çalışmaları başladı. Daha sonra bununla ilgili çalışmanın sentez ve takibinde de üretimle ilgili bir süreç başlamış oldu. Bunun memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyleyebilirim. Bunun arkasında çok farklı gruplarımız var” dedi.
İlaç İçin Bu Yaz Aylarında Sentezleme ve Üretme Noktasında Olabileceğiz
Türkiye’de yapılan en başarılı çalışmaların değişik gruplar tarafından virüsün izole edilmesi aşaması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mandal, bu virüsü tanıma çalışmalarının Türkiye’de birkaç grup tarafından gerçekleştirildiğini ve bunun takibinde izole edilmiş virüsün genetik karakterizasyonunun yapılması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Mandal şöyle konuştu:
“Yeni karşılaştığınız bir virüsle mücadele edebilmeniz için onu tanımanız lazım. Akabindeki tüm aşamalar buna bağlı ve doğru tanımlamanız lazım. Bunun için de öncelikle bunun tüm dışsal koşullardan izole edilmesi ve takibinde de bu virüsün genetik karakterizasyonunun yapılması lazım. Virüs izolasyon çalışmaları son 2-3 hafta içinde birçok grubumuz tarafından gerçekleştirildi. Bu durum ülkemizin önemli bir yetkinliğini gösteriyor. Aynı zamanda, gelecek hafta içerisinde bu virüsün genetik karakterizasyonunu çıkarmış olacağız. Bu da bizim virüsü artık tanıdığımız anlamına geliyor. Bu durum, hem ilaç tarafında hem aşı tarafında virüsle nasıl mücadele edeceğimizin en önemli göstergelerinin arasında olacak. Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken sentezleme ve üretme noktasında olabileceğiz. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşamanın tamamlanması takibinde sürecin bu konudaki stratejik işbirliği paydaşımız TÜSEB tarafından klinik aşamaya geçmesi hedefleniyor. Bu sürecin bütünleşik bir yapı içerisinde yönetiminde yani klinik öncesi ve sonrası, ülke olarak başarılı örnek bir ülke olacağımızı düşünüyoruz. Şu soru hep soruluyor, ‘ülkemizde aşı geliştirilebilir ama üretilebilir mi?’ Türkiye’de belki beşeri ilaç fabrikamız yok ama daha önceki hazırlanmış Sağlık Bakanlığımızın ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili yönetmelikleri kapsamında bizim hayvan aşısı üretimi için yetkin firmalarımız var. Bu firmalar gerekli koşulları sağladıkları takdirde beşeri ilaç üretebilmek için de yetkilendirilebiliyorlar. Ülkemiz, inşallah aşı çalışmaları araştırma noktasını tamamladığında aşı da üretebilecek.”
COVID-19 ile Mücadeleye Yönelik Çağrımıza 10 Günde 446 Başvuru Yapıldı
COVID-19 ile mücadele için KOBİ’ler özelinde sağlanan imkânlarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mandal, Nisan ayının başlarında bir çağrıya çıktıklarını, 10 gün süre verdiklerini ve tanı kitleri, koruyucu elbiseler, maske, yoğun bakım üniteleri, dezenfektanlar gibi alanlarda 446 tane proje geldiğini söyledi. Prof. Dr. Mandal, “Hızlı bir şekilde 446 tane firma sanal ortamda ziyaret edildi. Gelen projelerin niteliğinin heyecan verici noktada olduğu için 35 tane firmamızla bu projelerimize başladık. 13.4 milyon TL de proje desteği var” şeklinde konuştu.
COVID-19 ile Mücadelemize Gençlerimizi de Dâhil Etmek İstedik
COVID-19 ile mücadele eden yetkin bilim insanlarımızın nitelikli projelerinde görev almak isteyen lisans, tezli yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören öğrencilerimizi ve doktora sonrası araştırmacılarımızı da bu mücadeleye dâhil etmek amacıyla başlattığımız Stajyer Araştırmacı Burs Programına (STAR) başvuruların iki haftada alındığını, şu an değerlendirme sürecinin devam ettiğini ve 340 tane lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırmacının bu sürece katkı vermek istediğini belirten Prof. Dr. Mandal, başvuran 340 kişinin 222’sinin kadın araştırmacılardan oluştuğunu ve Mayıs ayının başında yapılacak duyuru ile bu araştırmacıların halen yürürlükte olan aşı ilaç projelerine katılmış olacağını aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, UEFA İstanbul Temsilciliği Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye olarak olimpiyatlar dahil her türlü uluslararası spor etkinliğinin altından kalkacak kapasiteye ziyadesiyle sahibiz. Spor yatırımları noktasında Türkiye’yi çok farklı bir lige taşıdık” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) İstanbul Temsilciliği Açılış Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, UEFA İstanbul temsilciliğin Türk futbolu için hayırlara vesile olmasını temenni ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm misafirlere, medeniyetlerin, barışın, hoşgörünün, tarihin, kültürün ve bütün bunlarla birlikte bir spor ile futbol şehri olan güzel İstanbul’a gelmelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Farklı inançları asırlardır bağrında misafir eden İstanbul’un, bugünkü açılışla birlikte çok kültürlü kimliğini daha da güçlendireceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin’in şahsında tüm UEFA yönetimine, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na emekleri, destekleri, gayretleri için teşekkür ettiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF’nin 1962 yılından beri UEFA’ya tam üye olduğunu anımsatarak, “Tam 63 yıldır UEFA’yla yakın koordinasyon içinde beraberce çalışıyoruz. Sadece 20 senede, 2005 ve 2023 yıllarında UEFA Şampiyonlar Ligi finallerine, 2009’da UEFA Kupası Finali’ne, 2013 yılında FİFA U20 Dünya Kupası’na, 2019’da ise UEFA Süper Kupa Finali’ne başarıyla ev sahipliği yaptık” diye konuştu.
“SPOR YATIRIMLARI NOKTASINDA TÜRKİYE’Yİ ÇOK FARKLI BİR LİGE TAŞIDIK”
Türk takımlarının UEFA’nın organizasyonlarında her sene boy gösterdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “A Millî Futbol Takımımız 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek final oynarken, oynadığı futbolla futbolseverlerin gönüllerini fethetti. 2025 yılında A Millî Futbol Takımı tarihinde ilk kez Uluslar ligi A Ligi’nde yer alma hakkını elde etti. 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Avrupa Konferans Ligi finallerine inşallah ev sahipliği yapacağız. 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı ise İtalya’yla birlikte ülkemizde düzenleyeceğiz” ifadesini kulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şunu bugün bir kez daha çok net söylemek isterim. Türkiye olarak olimpiyatlar dahil her türlü uluslararası spor etkinliğinin altından kalkacak kapasiteye ziyadesiyle sahibiz. Böylesine iddialı konuşmamızın arkasında hamaset değil ülkemize son 23 yılda kazandırdığımız eserler ve projeler vardır. Spor yatırımları noktasında Türkiye’yi çok farklı bir lige taşıdık. İllerimizin ihtiyaçlarına göre yeni spor tesislerini hizmete açtık. Toplam spor tesisi sayısını 1575’ten 4470’e yükselttik.”
Sentetik futbol, basketbol ve voleybol sahalarını mahallelere kadar yaydıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Futbol sahası sayımız 595’ten, iki kattan fazla artışla 1365’e çıktı. Türkiye’nin her köşesine stadyumlar, yüzme havuzları, futbol sahaları, gençlik merkezleri, spor salonları, atletizm pistleri inşa ettik” bilgisini paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, spor salonlarının sayısını 372’den 904’e ulaştırdıklarını, futbolda çoğu ömrünü tamamlamış olan stadyumları yıkıp yerlerine uluslararası standartlara sahip yüksek kapasiteli yeni tesisler inşa ettiklerini, ülke genelinde yaptıkları stadyumlardan 38’inin hizmete girdiğini, 4 tanesinin yapımının, 4 tanesinin de proje ve ihale çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Levent’teki UEFA İstanbul Temsilciliğinin açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sporu etkileyen altyapı eksikliklerini önemli ölçüde tamamladıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle hızlı tren, havalimanları, otoyolları, bölünmüş yollar, köprüler ve diğer projelerle ulaştırma altyapısını tahkim ettiklerini, 26 olan havalimanı sayısının Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın da hizmete alınmasıyla 58’e çıktığını söyledi.
“İSTANBUL’UN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİK”
Türkiye’nin lokomotif şehri İstanbul’da da çok önemli projelere imza attıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asrın projesi Marmaray’dan Avrasya Tüneli’ne, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden dün önemi daha iyi anlaşılan Kuzey Marmara Otoyolu’na, üç pistin aynı anda kullanıldığı İstanbul Havalimanı’ndan toplam uzunluğu 362 kilometreyi bulan raylı sistem projelerine ve daha burada saymaya kalksak akşamı yapacağımız nice eser, yatırım ve hizmetle İstanbul’un çehresini değiştirdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sporda hak ettiği seviyeye gelmesi ve bu alandaki altyapısının dünya standartlarına kavuşması için 23 yıl boyunca seferberlik ruhuyla çalıştıklarını ifade ederek, “Şimdi bütün bu çabaları UEFA İstanbul Temsilciliğinin açılmasıyla birlikte bir üst aşamaya taşımış oluyoruz. UEFA Londra ve Brüksel’den sonra ilk kez Türkiye’de temsilcilik açıyor. Bu temsilcilik vasıtasıyla Türk futbolumuzun gelişimi adına UEFA’yla daha fazla temas kuracak ve birlikte ortak projelere imza atacağız. Temsilcilik aynı zamanda UEFA’nın bölge federasyonlarıyla daha hızlı iletişim ve koordinasyon sağlamasını kolaylaştıracaktır. Temsilciliğin bilhassa önümüzdeki yıllarda düzenleyeceğimiz çeşitli futbol organizasyonlarında da önemli roller üstleneceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünde kurulan kriz merkezinde, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yürütülen çalışmalara ilişkin brifing aldı.
Hasdal’daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde bulunan kriz merkezini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, ilgili bakanlar ve yetkililer tarafından kapsamlı brifing verildi.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.