Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Gastech 2025’te doğal gaz arz güvenliği açısından fevkalade önemli anlaşmalar yaptığını belirterek, “Bu kıştan, önümüzdeki kasım-aralık aylarından itibaren başlayarak bu yaptığımız anlaşmalar kapsamında doğal gaz sıvılaştırılmış şekilde Türkiye’ye gelecek.” dedi.
Bayraktar, Gastech 2025’e katılmak üzere bulunduğu İtalya’nın Milano kentinde, temaslarına ve Türkiye’nin enerji alanında yaptığı anlaşmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yaklaşık 15 Milyar Metreküplük Sözleşme
Etkinlik marjında birçok ikili görüşme yaptıklarını ve anlaşmalara imza attıklarını belirten Bayraktar, Türkiye’de kaynak çeşitliliği noktasında özellikle doğal gazı çok önemsediklerini söyledi. Bayraktar, BOTAŞ’ın muhataplarıyla bu yıl kış aylarından başlayarak, ABD LNG’si ağırlıklı olmak üzere 3 yıla kadar yaklaşık 15 milyar metreküplük doğal gaz alımıyla alakalı anlaşmalar imzaladığını ifade etti.
Kasım-Aralık İtibarıyla Başlayacak
Bakan Bayraktar, “Bu, inanıyorum ki BOTAŞ tedarik portföyünde önemli bir çeşitliliğe katkı sağlayacak. Ülkemizin arz güvenliği, doğal gaz arz güvenliği açısında da fevkalade önemli anlaşmaları yapmış olduk. Bu kıştan, önümüzdeki kasım-aralık aylarından itibaren başlayarak bu yaptığımız anlaşmalar kapsamında doğal gaz sıvılaştırılmış şekilde Türkiye’ye gelecek.” dedi.
Gazlaştırma Kapasitesi
Milli Enerji ve Maden Politikası’nı açıkladıktan sonra gerek ülke içindeki gerek uluslararası boru hatları ile yer depolamasındaki artışlar dahil çok önemli altyapı yatırımları yaptıklarını vurgulayan Bayraktar, en önemlisinin gazlaştırma kapasitesindeki artış olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin 2016’ya göre yaklaşık 5 kat gazlaştırma, yani sıvı LNG’yi, gemilerle LNG’yi ve dolayısıyla farklı alternatiflerden LNG ve doğal gazı getirme imkânı, bizi bugünlere getirdi.” ifadesini kullandı.
Irak’a Doğal Gaz İhracatı
Türkiye’ye getirdikleri, kendi ürettikleri ve oluşan fazla gazı artık farklı ülkelere ihraç eder hale geldiklerini belirten Bayraktar, “Çok kısa bir süre içinde Suriye ile Türkiye’nin doğal gaz sistemini birbirine bağladık, Azerbaycan’dan gelen gazı Suriye’ye ihraç etmeye başladık. Keza hemen Irak sınırında şu anda doğal gaz boru hattımız var, oradaki gelişmelerle beraber belki Irak’a doğal gaz ihracatına başlayabiliriz.”
Gazı Bollaştırdığımızda Fiyatları Düşecek
Bayraktar, Türkiye’nin hem mevcut boru hatları projeleriyle hem de özellikle Türkiye-Bulgaristan enterkoneksiyonuyla, aynı zamanda Bulgaristan üzerinden Avrupa ülkelerine gaz ihracatına başlamış olduğuna işaret eden Bayraktar, “Biz Türkiye’de gazı bollaştırdığımızda hem piyasada gaz fiyatları aşağı düşmüş olacak hem de fazla oluşan gazın, özellikle Avrupa’ya ihracıyla beraber Türkiye önemli bir kazanım elde edecek.” açıklamasını yaptı.
Hiçbir Enerji Kaynağı Dışlanmayacak
Türkiye’nin, enerjide dışa bağımlılığı kırmak ve bağımsız olmakla ilgili önemli hedeflerinin bulunduğunu ifade eden Bayraktar, “Hiçbir enerji kaynağını dışlamadan, yani Türkiye, yerli kömürünü de kullanacak, doğal gazını da petrolünü de arayıp bulacak. Rüzgarını da güneşini de en üst düzeyde ekonomimize katmamız lazım.” diye konuştu.
Elektrikte Kaynak Çeşitlendirme
2050 tahminlerinin, Türkiye’nin elektrik ihtiyaçlarının bugünün 3 katına çıkacağı yönünde olduğunu belirten Bayraktar, “Önemli bir enerji talebi var, bunu karşılamamız lazım.” dedi. Bayraktar, elektrik konusunda kaynak, rota ve kaynak ülke çeşitlendirmesini fevkalade önemli gördüklerini ifade etti.
Üretimi 4 Katına Çıkarma Hedefi
Gastech 2025 Forumu kapsamında Türkiye’nin doğal gaz üretimiyle ilgili önemli anlaşmalara imza attıklarını ifade eden Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası ile ilgili olarak, “Faz-3’te, 2028’de Türkiye’nin şu andaki üretimini 4 katına çıkaracak hedef için anlaşmalarımızı imzaladık. Özellikle deniz altında yapılacak şeyler ve boru hattıyla alakalı anlaşmalar burada finalize edilmiş oldu.” dedi. Bakan Bayraktar, bu projeyi bir an önce hayata geçirmek, 2030 için Faz-4’ün planlamalarına geçmek istediklerini ifade etti.
ABD ile 100 milyar dolarlık Ticaret Hacmi Hedefi
Gasteceh 2025’te ABD İçişleri Bakanı ve Ulusal Enerji Hakimiyeti Konseyi Başkanı Doug Burgum ile ABD Enerji Bakanı Chris Wright ile görüştüklerini hatırlatan Bayraktar, görüşmelerindeki temel konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın ortaya koyduğu, 2 ülke arasında ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda enerji ve maden alanlarında ne yapabilecekleri olduğunu söyledi.
İş Birliği Somut Olarak İlerliyor
İşbirliğinin geliştirilebileceği ve potansiyel olarak belirledikleri 4 alan bulunduğunu belirten Bayraktar, bunlardan birinin nükleer enerji olduğuna vurgu yaptı. Bayraktar, “Hem konvansiyonel, büyük ölçekli nükleer hem de küçük modüler reaktörler arasında büyük bir fırsat var. Burada bizim 2050 için iddialı hedeflerimiz var. Petrol ve doğal gaz alanında iş birliğini konuştuk. Zaten bu ABD’den LNG tedarikiyle somut olarak ilerliyor. Onun dışında ABD şirketlerinin Diyarbakır’da başlayan konvansiyonel olmayan üretim yöntemiyle TP-OTC ile ortaklıkları var. Keza petrol ve doğal gazdaki iş birliklerini, Türkiye dışında üçüncü ülkelerde iş birliğine dökebilmeyi. Libya, Orta Doğu ve farklı ülkeleri kendileriyle konuştuk.”
Nükleer Alanda İş Birliği
Kritik madenler konusunda da iş birliği imkanlarının olduğunu dile getiren Bayraktar, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle New York’ta bulunacağız. O vesileyle belki birkaç anlaşmayı, belki nükleer alandaki iş birliği anlaşmasını orada imzalayabiliriz.” dedi.
Altyapı Yatırımları
ABD’li muhataplarıyla altyapı projelerini de ele aldıklarını belirten Bayraktar, Türkiye’nin iletim hatlarıyla ilgili çok önemli hedeflerinin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Şu anda planladığımız ve 2035’e kadar yenilenebilir enerjiyi 4 katına çıkarma hedefi, ancak altyapıya yapacağımız yatırımlarla olabilir. Bunlarda da ABD’li şirket ve finansal kuruluşlarla ortak çalışmalar yapabiliriz. Elbette ki bizim Suriye’nin elektrik ve enerji ihtiyacı için yaptıklarımız ve birlikte yapabileceklerimizi değerlendirme fırsatı bulduk.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ideathon Yarışması’na ilişkin programda yaptığı konuşmada, “Bireyden aileye, aileden millete uzanan zincirin halkalarında yaşanacak en ufak bir kırılma, Allah muhafaza, tamir ve telafisi uzun yıllar sürecek sorunları beraberinde getirecektir. Bunun için aileye yönelen her saldırının aynı zamanda milletin ve devletin omurgasını nişan aldığını unutmamalıyız. Aile kurumunun ve ailevi değerlerin muhafazasını bu bakımdan bir millî güvenlik ve beka meselesi olarak görüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığınca düzenlenen Ideathon Yarışması’na ilişkin programa katıldı.
“Fikir Maratonu Programı” kapsamındaki buluşmada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “bağımlılığa karşı aileyi güçlendiren politikalar” temasıyla düzenlenen Fikir Maratonu’na 81 ilden 264 takım ve bin 302 yarışmacının katıldığını belirtti.
Yarışmaya katılanların, yeni fikir ve önerilerini inşa ettiklerini, diğer yandan da pek çok alanda son derece nitelikli eğitimler aldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, aylar süren yoğun bir hazırlık ve değerlendirme sürecinin ardından 15 takımın finale kalma başarısı gösterdiğini söyledi.
Yarışmaya katılanların yüzde 22’sinin 18-30 yaş aralığında, yüzde 16’sının ise 50 yaş ve üzerinde olmasının dikkati çekici olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tablo, kadın kollarımızda farklı yaş gruplarına mensup dava arkadaşlarımızın aynı masa etrafında verimli bir fikir jimnastiğine imza atabildiklerini gösteriyor” diye konuştu.
AK Parti’yi yaklaşık çeyrek asırdır milletin kalbinde, Türkiye’nin kaptan köşkünde tutanın akıl, ahlak, ufuk ve tecrübeyi birleştirme kabiliyeti olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AK Parti teşkilatları siyasette rotamızın belirlenmesinde asla edilgen bir konumda değildir. Hiçbir zaman da olmamıştır. Kadın kollarından gençlik kollarına, AK Parti teşkilatlarının en önemli vasfı, süreçlere yön veren, gidişata etki eden, yeni çalışmaların tohumlarını eken, etkin bir aktör hüviyetine sahip olmasıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yönüyle Fikir Maratonu boyunca ortaya koyulan proje, teklif, tenkit ve tespitlerin politika belirleme sürecinde AK Parti’ye ve millete çok önemli katkılar sağlayacağından en ufak bir şüphe duymadığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda dünya genelinde belli odaklar tarafından “aile” kurumunun hedef tahtasına konulduğuna işaret ederek, ailenin, toplumun hareket ve mukavemet merkezi olduğunu söyledi.
Bireyden aileye, aileden millete uzanan zincirin halkalarında yaşanacak en ufak bir kırılmanın tamir ve telafisi uzun yıllar sürecek sorunları beraberinde getireceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için aileye yönelen her saldırının aynı zamanda milletin ve devletin omurgasını nişan aldığını unutmamalıyız. Aile kurumunun ve ailevi değerlerin muhafazasını bu bakımdan bir millî güvenlik ve beka meselesi olarak görüyoruz” diye konuştu.
“SON YILLARDA ARTAN TEHDİTLER KARŞISINDA AİLENİN KORUNMASI VE GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALARA HIZ VERDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samiha Ayverdi’nin aileye yönelik “Toplumun en küçük fakat en sağlam hücresi” sözlerini çok kıymetli bulduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Merhum Ayverdi bakınız nasıl tarif ediyor? ‘Aile cemiyete sağlam fertler veren, içine sızmak isteyen bakterileri yaşatmayan ve üretmeyen, yerleşmiş nizamlara ve temel kıymetlere yaylım ateşi açarak tahribat yapmak isteyenlere fırsat vermeyen, arınmış, inanmış ve kendini sağlama almış bir bünyedir.’ Evet, ailenin toplumdaki yeri budur, misyonu budur, oynadığı rol işte budur. Bu anlayışla, hükûmet olarak son yıllarda artan tehditler karşısında ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik çalışmalara hız verdik.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024’te Nüfus Politikaları Kurulu’nun kurulduğunu, 2025’in “Aile Yılı” ilan edilerek, teşvik ve destek paketlerinin devreye alındığını anımsattı.
Önce deprem bölgesinde, ardından 81 ilde hayata geçirilen Aile ve Gençlik Fonu ile yuva kurmak isteyen gençlerin yanında olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek doğum yardımlarımızla gerek ulaşımdan haberleşmeye pek çok alandaki indirim ve hizmetlerimizle ailelerimize ve genç çiftlerimize çok önemli destekler sunduk. Aile ve Nüfus 10 Yılı olarak belirlediğimiz 2026-2035 döneminde de eğitimden sosyal politikaya tüm bu çalışmaları inşallah çok daha etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
“GÜNÜMÜZDE FARKLI TÜRLERİYLE BAĞIMLILIK AİLEYE YÖNELİK TEHDİTLERİN EN BAŞINDA YER ALIYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Günümüzde farklı türleriyle bağımlılık aileye yönelik tehditlerin en başında yer alıyor. Yuvaları dağılan, ocakları söndüren, hanelerdeki huzur ve bereketi bitiren bağımlılık illetiyle mücadeleye bunun için büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Bağımlılıkla mücadele için çaba gösterdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanal bahis ve kumardan sosyal medyaya, tütün ürünlerinden alkol ve uyuşturucuya, çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere ailelerimizi bağımlılık illetinden uzak tutmak için yoğun gayret sarf ediyoruz. Özellikle son dönemde yapay zekâ ve yeni dijital teknolojilerin de devreye girmesiyle bağımlılık türlerinde büyük bir artış yaşanıyor. Ekran bağımlılığı ve sonsuz kaydırma gibi yeni bağımlılıklar bilhassa küçük yaştaki yavrularımız üzerinde yıkıcı etkiler oluşturuyor. Algoritma tuzağı olarak adlandırılan bu yeni sarmaldan çocuklarımızı ve gençlerimizi kurtarmamız büyük önem arz ediyor. Aynı şekilde siber zorbalık, mahremiyet ihlali, şiddet ve istismar gibi kötülüklerin yoğun şekilde yer aldığı dijital oyun ve içeriklerin olumsuz etkilerinden de evlatlarımızı korumak mecburiyetindeyiz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre şu anda dünya genelinde 1,25 milyar yetişkinin tütün ürünü kullandığını, dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini aktardı.
Saha çalışmalarının, elektronik sigaraların da etkisiyle son yıllarda Türkiye’de sigaraya başlama yaşının düştüğünü gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çocuklar okul harçlıklarını buraya yatırıyor. Anneler, babalar çocuklarının rızkını üzülerek söylüyorum, sigara denilen illete harcıyor. Sonuçta vatandaşlarımız sağlığından, ülkemiz ise milyarlarca lirayı bulan devasa bir ekonomik kaynaktan oluyor” dedi.
“BAĞIMLILIK HEM MİLLETİMİZİN RUH VE BEDEN SAĞLIĞINA KASTETMEKTE HEM DE EKONOMİMİZ İÇİN GİDEREK BÜYÜYEN BİR KARA DELİĞE DÖNÜŞMEKTEDİR”
Bir diğer sorunun ise kumar bağımlılığı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Dünyada 350 milyonun üzerinde kişinin kumar problemi olduğu tahmin edilmektedir. Akıllı telefonların yaygınlaşmasına paralel olarak özellikle sanal kumar bağımlılarının sayısı artmaktadır. Açıkçası sanal bahis, şans oyunu ve kumar bağımlılığı bizde de ciddi bir sorun hâline gelmeye başlamıştı. Bunun üzerine kasım ayında bir genelge yayınladık. Sanal Ortamda Yasa Dışı Bahis, Şans Oyunları ve Kumarla Mücadele Eylem Planı’nı uygulamaya geçirdik. İlk 6 aylık veriler, aldığımız idari, mali ve hukuki tedbirler sayesinde sorunun kontrol altına alınmaya başlandığına işaret ediyor. Bunu, doğru yolda olduğumuzun bir delili olarak görüyor, yasa dışı bahis, şans oyunu ve kumarın üzerine kararlılıkla gitmeye devam ediyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilay tarafından geçen sene hazırlanan bir rapora göre sigara, alkol, uyuşturucu ve kumar bağımlılığının Türkiye ekonomisine yıllık maliyetinin 78 milyar dolar olduğunu belirterek, “Yani bağımlılık hem milletimizin ruh ve beden sağlığına kastetmekte hem de ekonomimiz için giderek büyüyen bir kara deliğe dönüşmektedir” dedi.
“BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE KAMUOYU SAHİPLENMESİ NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA, BAŞARI ORANLARIMIZ DA O DERECE ARTACAKTIR”
Devlet olarak bağımlılıkla mücadelede gerekli her türlü önlemi aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aile Bakanlığımız kurumlarımız ve parti teşkilatlarımız belediyelerimizle iş birliği içinde çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Yeşilay gibi ülkemizin yüz akı olan sivil toplum kuruluşlarımız Türkiye’nin dört bir yanında bağımlılığa karşı seferberlik ruhuyla çalışıyor” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadın kollarının, bağımlılık eğitimleri kapsamında 81 ilde sadece 1,5 ayda 52 bin kadına ulaşmasını, eğitimler sonrasında sigara bırakma kliniklerine başvuruların yüzde 60 artmasını bu bakımdan çok anlamlı bulduğunu söyledi.
Bağımlılıkla mücadele sadece devlet eliyle yürütüldüğü takdirde arzu edilen neticelerin görülemeyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu mücadelenin tek yönlü, tek boyutlu olmadığının hepimiz farkındayız. Bağımlılıkla mücadelede kamuoyu sahiplenmesi ne kadar güçlü olursa, başarı oranlarımız da inşallah o derece artacaktır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fikir Maratonu toplantısının AK Parti, Türkiye ve Türk milleti için hayırlara vesile olmasını diledi, ödül alan takımları tebrik etti.
“MARKA &PATENT ÇETESİ“ FETÖ’cüler Makam mevki ve para için her şeyi yapıyorlar FETÖ’nün bilişim militanları | İnsanlara kumpas kurarak adli sicil kayıtlarını kirletmek için her türlü yolsuzlukları yapıyorlar kurdukları tuzaklarda sınır tanımıyorlar
Bir FETÖ’cü nasıl anlaşılır?
Yalan söylemekte, Kumpas kurmakta, Dikizlemekte, Devlet imkanlarını örgüt için kullanmakta, Kamu ve insanların malına konmakta, adam öldürmekte uzmandır bunlar! merhamet ve vicdanları yoktur Makam mevki ve para için her şeyi yaparlar Hak yediler Soru çaldılar, insanlara kumpas kurdular, özellerini teşhir ettiler, o görüntülerle tüm istediklerini aldılar. İşyerlerine Kamu kurumlarına sitelere evlere kameralar kurdular hem insanları izlediler hem dinlediler insanların özel hayatlarına girdiler evlerine gizli kameralar kurdular bu yolla insanları ,şirketleri ,tehdit ettiler .her türlü yolsuzluğu yaptılar Bunlar ne kadar insanlık suçu varsa işledi hala işlemeye devam ediyorlar 40 yıl boyunca sinsi sinsi örgütlendiler. Suçsuz insanları kumpas kurup hapse attırdılar merhametsizler Türkiye’nin ve şirketlerin sırlarını sattılar Casusluk yaptılar. Devleti ele geçirmek için her şeyi yaptılar. Kaç masum insanın yuvasını yıktılar kim bilir? Nice esnafı iflas ettirdiler kurdukları kumpaslarla Mallarını ele geçirdiler Paravan holding ler kurdular insanların Mallarına el kondular. Karşı çıkanı da ölüme yolladılar… Vicdandan yoksun, gaddar, zalim merhamet yoksunudur bunlar Her türlü iftirayı atabilecek, her yalanı söyleyebilecek kadar zalimdirler.
Marka & Patent çetesi | Devletin imkanlarını kullanıp Milletimize TUZAK kuruyorlar | FETÖ’cülere Kimler yardım ediyor?
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.