Geçmiş tarihinde Roma ,Bizans ve Osmanlının izlerine rastlanılan yerleşim alanında, dağların arasındaki akarsular , yüksek platolardaki esrarengiz yeşili ,doğanın muhteşem güzelliklerinin neşir edildiği bitki örtüsü ve en önemlisi Ülkemizin en hünerli aşçılarını yetiştiren ,Yıldız Saray’ından tutunda , Abdülhamid Han devrinin yemek sofraları, her gelene açık büyük konaklarına, hatta bizim kendi mutfağımıza kadar ne hatıralar uyandıran aşçılar diyarı MENGEN ..
Yazı Dizimde çok özel bir insana ,Enerji dünyasının duayen ismi Nurten ÖZTÜRK ‘ e yer vermek istedim.
Yaylarında yeşilin,nakış nakış işlendiği topraklarında Karadeniz’in şirin beldesi Mengen’de 1949 yılında dünyaya gözlerini açan Nurten ÖZTÜRK, ilk öğrenim yıllarını doğup büyüdüğü yerleşim merkezinde tamamladıktan sonra ,Sinop Kız Öğretmen Okulu, Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ve Fen Fakültesi Zooloji-Botanik Bölümü’nü bitirerek 1971 yılında Akşehir Öğretmen Okulu’na Biyoloji öğretmeni olarak görevine başladı.
1971 senesinde, okul yıllarında arkadaşlık yaptığı Fikret ÖZTÜRK ile evlendi.Görev aldığı okulların hemen hemen hepsinde, araştırmacı kimliği ile laboratuvar çalışmalarına öncelik verdiği için çok sevildi ve takdir topladı .
1980 ‘li yılların başında,eşi Fikret ÖZTÜRK tarafından kurulmuş olan Öztürk Group, bünyesinde,çalışmalar son derece başarılı şekilde devam etmekte iken Nurten Öztürk ; 1984 yılında öğretmenlik mesleğinden ayrılarak aile şirketi olan Öztürkler Petrol Ltd. şirketinde çalışmaya başladı.
Enerji Sektöründe o yıllarda iki
parmağın sayısı kadar Türk Dağıtım Şirketi vardı.
Nurten Öztürk bir ifadelerinde : “10 yıl gibi kısa bir
sürede Şirketimizi ,Türkiye’nin en büyük Akaryakıt ve Madeni Yağ Distirübütörü yaptık” diyor.
Fikret Öztürk ile birlikte 1992 yılında
aile olarak İstanbul’a taşınarak Türkiye’nin
ilk yüzde yüz yerli akaryakıt şirketi
olan OPET Petrolcülük A.Ş.’yi
kurdu.
Şirketlerinin kısa zamanda , bayilik alt yapılarını tamamlayarak Akaryakıt İstasyon bilincini yaymaya başlaması ile , ülkenin her bölgesinde stratejisini yaygınlaştırmaya başladığı dönemler de ,tüm birimlerinde Nurten ÖZTÜRK ismini duymamak elde değildi.
Nurten Öztürk’ün liderliğini üstlendiği sosyal sorumluluk projeleri, toplumsal sorunların
çözümüne kurgulanmış
çalışmaları o dönemlerde takdir ile
karşılanmakta idi.
Sektörde fark yaratan “Temiz Tuvalet Kampanyası”, “Yeşil Yol Projesi”, “Örnek Köy Projesi”, “Tarihe Saygı Projesi” ve “Trafik Dedektifleri Projesi” nin fikir lideri ve yöneticisi olan Nurten Öztürk, bu güne kadar beş büyük sosyal sorumluluk projesiyle 20 milyondan fazla kişinin hayatına birebir dokundu.
2000 yılında, gazeteciler derneği tarafından ”Yılın İş Adamı”, 2001 yılında
Dünya Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada “Yılın
Kadın Yöneticisi” ödülüne layık görülen Öztürk, 2006 yılında
ise Çanakkale Rotary Kulübü tarafından “Toplum Hizmetleri Üstün Hizmet
Ödülü’nü” aldı ve “Şehrin Fahri Hemşerisi” ilan edildi. Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları
Derneği
tarafından, bölgeye yaptığı katkıları nedeniyle kendisine “Kent Hizmet Ödülü”
verildi. 2007 yılında yapılan halk oylamasında “Yılın İşkadını” seçilirken
TBMM tarafından ülke yararına karşılıksız
hizmette bulunan kişi
ve kurumlara verilen “Üstün Hizmet Ödülü’ne” layık görüldü. Nurten Öztürk, 2015
yılında ise ‘Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’ tarafından “Yılın Kadını” seçildi.
Nurten Öztürk, 2016 yılında ise iş dünyasında elde ettikleri başarılarla adından söz ettiren kadınları bir araya getiren ‘Women to Watch’
platformu tarafından sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri ile fark yarattığı için “Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne layık
bulundu. Öztürk, son olarak Fortune 500 Ödülleri kapsamında
iş dünyasında ve toplumda özel
bir yeri olan, topluma sosyal katkı sağlayan iş insanlarına verilen Pozitif Enerji Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu.
Nurten ÖZTÜRK’ün ;her biri markalaşan OPET Bilinçli Toplum Projeleri nedeniyle aldığı teşekkür mektupları ödül ve plaket sayısı anlatmakla mümkün değil .
2002 yılında Nurten Hanım ve eşi Fikret Öztürk, Koç topluluğu ile yaptıkları ortaklık ve çalışmalarının sonucu büyük bir sinerji ile OPET’in yüzde 50’sini Koç Grubu’na satarak, bugün Türkiye’nin 1. Büyük Şirketi olmasının gururunu yaşıyorlar.
Halen OPET Yönetim Kurulu Kurucu üyesi olarak görevine devam eden Nurten Öztürk ;27 Eylül 2020 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu’nda Başkanlığa seçildi.
Hobi olarak golf oynarken, Karya Golf Kulübü’nün tamamını, National Golf Kulübü’nün ise yüzde 50’sini alarak, zincir otel işletmeciliğine, Antalya Regnum ile adım attılar, aynı zamanda edebiyatın şiir dallarıyla ve fotoğraf sanatıyla da ilgilenmektedir. Nurten Öztürk, iki erkek ve bir kız çocuk annesidir.
Nurten Öztürk ‘ün ister özel isterse profesyonel hayatında ,bir Kadın Girişimci olarak Sektöre verdiği katkıları ve tüm başarı hikayelerinin altında yatan gerçek de 7/24 çalışmalarının etkin olduğunu gözlemlemekteyiz.
Ülkesine olan sevdası ,iş dünyasında
yardım sever vizyonu , hayata anlam katmasını
bilen bildiren ,girişimci ruhu ,bilge kişiliği
ve toplumun sevgisini takdirini almış kimliği ile gelecek için daha bir çok
projelerin hayata kazandırılmasına liderlik yapacak olan uluslararası
alanlarda da bir iş
Kadını olmasının
yanı sıra iyi bir Anne iyi bir eş olması ve tüm
çalışmaları ve sayısız başarılarından
dolayı