Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 12-17 Ağustos 2024 tarihlerinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde TEKNOFEST yarışmaları kapsamında düzenlenen TÜBİTAK Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nın startını verdi. Bakan Kacır, “Türkiye’nin 11 şehrinde önümüzdeki 2 ay boyunca düzenleyeceğimiz yarışmalar, Türkiye’nin geleceğine çok önemli kazanımlar getirecek, gençlerimizin yetişmesine ve bizimle buluşmasına imkan tanıyacak.” dedi.
Bakan Kacır, Teknofest Elektrikli Araç Yarışları’nın düzenlendiği TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’ni ziyaret etti. Araçların garajlarını gezerek, yarışmacılardan bilgi aldı. Daha sonra piste geçen Kacır, yarışmaya katılan 10 aracın tek tek startını verdi.
Kacır, burada yaptığı konuşmada, her yıl olduğu gibi bu yıl da ağustos ayında Türkiye’nin her yanında TEKNOFEST rüzgarının esmeye başladığını belirtti. Her yıl yüzbinlerce gencin katılımıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir etkinliğe hep birlikte imza attıklarını kaydeden Kacır, dünyanın en büyük festivali TEKNOFEST Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali’nin, 2018 yılından bu yana gerçekleştirildiğini anımsattı. TEKNOFEST kapsamında 100’den fazla paydaşla birlikte teknoloji yarışmalarında 100 binlerce genci Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi yolculuğuna dahil olmasını sağladıklarına işaret eden Kacır, “Bu yıl da TEKNOFEST’te hep birlikte yeni rekorlara imza attık. 49 yarışmamıza, 81 şehrimizin tümünden ve 96 ülkeden 790 bin takımda 1 milyon 650 bin gencimiz başvurdu. Yarışmacı takımlara TEKNOFEST’te 30 milyon liradan fazla ödül ve 50 milyon liradan fazla teknik destek sunuyoruz. TEKNOFEST yarışmaları, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini yükseltecek teknolojik girişimcilerinin yetişmesinde, milli teknoloji hamlesinin öncü kurumlarında ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağının gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyorlar.” ifadelerini kullandı.
MİLLİ TEKNOLOJİ YOLCULUĞU GÜÇLENİYOR
Bugün startını verdikleri yarışmaya değinen Kacır, “Elektromobil ve hidromobil yarışmalarımızla özellikle mobilite teknolojilerindeki yenilikçi yaklaşımları benimseyen ve bunları sadece teoride değil, pratik uygulamalarda da tecrübe eden insan kaynağı yetiştiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu yarışmalara katılanlar, şimdi teknolojik girişimlerini kurdular ve Türkiye’nin milli teknoloji yolculuğuna güç veriyorlar. Bu yıl elektromobil, hidromobil ve liseler arası elektrikli araç yarışmamıza toplam 600’den fazla takımımız katıldı ve bu takımlardan 73’ü finallere yükselmeye hak kazandı. Burada 73 takımımızda, 1000’e yakın arkadaşımızla TÜBİTAK araştırma merkezi kampüsündeyiz. İnanıyoruz ki bu takımlardan yetişen gençlerimiz, işte TÜBİTAK araştırma enstitülerinde, milli teknoloji hamlesinin öncü müesseselerinde, savunma sanayimizin yıldız kuruluşlarında ve elbette kendi kurdukları teknoloji girişimlerinde, Türkiye’nin geleceğe yolculuğuna öncülük ediyor olacaklar.” diye konuştu.
TEKNOFEST RÜZGARI ZİRVEYE TAŞINACAK
Bu yıl TEKNOFEST yarışmalarının, geçen hafta Bilişim Vadisi’nde Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması’yla başladığını anımsatan Kacır, bu yarışmanın yapay zeka temelli bir yarışma olduğunu, özellikle gelecek dönem hayata geçirmeyi hedefledikleri “Türkçe Büyük Dil Modeli” projesinde insan kaynağının gelişimine çok önemli kazanımlar sağladığını vurguladı. Kacır, gelecek dönemde İstanbul’da, Kocaeli, İzmir, Antalya, Ankara, Isparta, Aksaray, Erzurum, Kahramanmaraş, Adana ve Mersin’de düzenleyecekleri yarışmaları hatırlatarak, “Türkiye’nin 11 şehrinde önümüzdeki 2 ay boyunca düzenleyeceğimiz yarışmalar, Türkiye’nin geleceğine çok önemli kazanımlar getirecek, gençlerimizin yetişmesine ve bizimle buluşmasına imkan tanıyacak. TEKNOFEST rüzgarı her yıl olduğu gibi bu yıl da Anadolu’nun dört bir yanında kuvvetli bir şekilde esecek ve inşallah TEKNOFEST Adana 2-6 Ekim tarihlerinde, bu rüzgarın zirveye taşındığı sahne olacak.” dedi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE İDDİALIYIZ
Bir gazetecinin, “Otomotiv firmaları Türkiye’ye yoğun ilgi gösteriyor, TEKNOFEST’lerden çıkan sonuçlar, gençlerin istihdamı noktasında da katkı sağlayacak mı?” sorusu üzerine Kacır, Türkiye’nin otomotiv sektörünün iddialı ve öncü ülkelerinden biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin Avrupa’nın üçüncü büyük otomotivi üreticisi, Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi olduğunu hatırlattı. Özellikle yeni nesil otomotivde, Avrupa’da ve bölgede lider ülke olmayı amaçladıklarına işaret eden Kacır, “Bunun için de mevcut üreticilerimizin yatırımlarını yeni nesil araçlara yönelik olarak gerçekleştirmelerini hem de yeni marka yatırımlarını Türkiye’ye çekmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
YENİ MARKALARLA TÜRKİYE BU YOLCULUĞUNA DEVAM EDECEK
Kacır, Togg’un, yeni nesil araç teknolojileri konusunda attıkları en kıymetli, en önemli adım olduğunu vurgulayarak, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye’yi yatırım için seçmesinin, gerçekten ülkenin bu alandaki imkan ve kabiliyetlerini ve yatırımcılara sunduğu fırsatı en somut şekilde gösteren bir başka hadise olduğunu anlattı.“İnşallah önümüzdeki dönemde, Türkiye’deki mevcut 8 küresel marka, üretim yapmakta olan toplam 13 marka ve bu alanda küresel çapta öncü yeni markalarla Türkiye bu yolculuğa devam edecek.” diyen Kacır, Türkiye’nin yatırımcılara sunduğu çok önemli avantajların bulunduğunu kaydetti.
Kacır’a, ziyaretinde TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da eşlik etti.
DESTEK VE ÖDÜLLER
Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları elektromobil (batarya beslemeli elektrikli araç) ve hidromobil (hidrojen enerjili elektrikli araç) olmak üzere iki kategoride düzenleniyor.
Yarışmaya, Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya yabancı uyruklu lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle lise öğrencileri takımlar halinde katılıyor.
Her iki kategoride de birinciler 200 bin, ikinciler 150 bin, üçüncüler ise 120 bin lirayla ödüllendirilecek, lise seviyesinde ise birinciler 100 bin, ikinciler 80 bin, üçüncüler 60 bin lira ödül alacak.
165 elektromobil, 75 hidromobil takımın başvurduğu Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda rapor ve video değerlendirmeleri sonucu başarılı bulunan 36 elektromobil, 14 hidromobil takımı yarış alanına gelmeye hak kazandı. 391 takımın başvuru yaptığı Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda ise 23 takım finale kalarak yarışma alanına geldi.
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde 12-17 Ağustos’ta gerçekleştirilecek yarışlar, kampüs içerisinde belirlenen pistte 3 sağ, 6 sol olmak üzere toplam 9 virajı bulunan en yüksek eğimi yüzde 4 olan 1370 metrelik pistte dereceye girebilmek için mücadele edecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Metin Kıratlı’nın yemin törenine katıldı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan Salonu’nda gerçekleştirilen törene gelişinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra törenin düzenlendiği salona geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kıratlı’nın üyelik yeminini ve kisvesinin giydirilmesi töreni ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya’nın konuşmasını takip etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi ile de şehirlerin yerel potansiyelinin tamamını harekete geçirerek ülke sathına yaydıklarını belirterek, “Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Programımızla şehirlerimizin potansiyelini, yetkinliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan yatırım projelerini destekleyeceğiz.” dedi.
Bakan Kacır, Isparta Süleyman Demirel OSB’deki fabrikaların açılışını yaptı. Halı dokumacılığında marka şehrin mirasını dünyayla buluşturacak, mermer kaynaklarını katma değere dönüştürecek, yenilenebilir ve çevre dostu enerji üretim altyapısına güç kazandıracak, yatırım büyüklüğü 1,8 milyara yaklaşan ve 160 istihdam sağlayacak 3 tesisin Isparta’ya hayırlı olmasını dileyen Kacır, şunları söyledi:
AR-GE VE İNOVASYON: Millî Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda; Türkiye’yi üretimde, yatırımda, Ar-Ge ve inovasyonda öncü ülkeler arasına dahil edebilmek için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Sanayide ve teknolojide son 22 yılda büyük kazanımlar elde ettik. Ar-Ge harcamalarını 1,2 milyar dolardan, 12 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayısını 29 binden 272 bine çıkardık.
OSB SAYISINDA ARTIŞ: Sanayide çalışan sayımız 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine yükseldi. Sayıları 191’den 360’a yükselen organize sanayi bölgeleri ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesi, Türkiye’nin üretim üsleri hâline geldi. Otomotiv üretimimiz yıllık 357 binden, 1,5 milyona yükseldi. Türkiye, Avrupa’nın üçüncü büyük otomobil üreticisi oldu. Beyaz eşya üretimimiz 6,7 milyon adetten, 32,3 milyon adete yükseldi. Türkiye, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisi oldu. Demir-çelik üretimimiz 16 milyon tondan, 34 milyon tona çıktı.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Millî Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan savunma sanayimizin millî ve özgün ürünleri bugün dünyada savaş paradigmasını değiştiren ve jeopolitik dengeleri belirleyen unsurlar hâline geldi. Uydu teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülkemizi kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, test edebilen, üretebilen az sayıda ülkeden biri kıldık.
GÜVEN VE İSTİKRAR: Milletimizin 60 yıllık yerli ve millî otomobil hayalini Togg ile gerçeğe dönüştürdük. Bölgesinde güvenin ve istikrarın adresi ülkemiz, küresel ve bölgesel sınamalara rağmen yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğuna emin adımlarla ilerliyor. Sadece 22 yıla sığdırdığımız asra bedel kazanımlarla Türkiye Yüzyılı’nda yenilerini ekleyecek, Türk sanayisinin rekabetçiliği güçlendirecek destek enstrümanlarını adım adım devreye almaya devam edeceğiz.
KATMA DEĞER VE YÜKSEK TEKNOLOJİ: Katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, sanayimizin yeşil ve dijital dönüşümünü gerçekleştirecek, nitelikli insan kaynağımızı en üst düzeyde harekete geçirerek ülkemizin küresel üretim ve teknoloji geliştirme üssü rolünü perçinleyecek projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.
YTAK PROGRAMI: Hızla hayata geçirdiğimiz Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla; ekonomimizin yükselişine katkı verecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkânı sunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programını geçtiğimiz ay devreye aldık.
YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Yeşil ve dijital dönüşüm destek programlarıyla işletmelerin ikiz dönüşümde kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarına cevap verecek destek mekanizmalarını onlara sunuyoruz. Başlattığımız Yerel Kalkınma Hamlesi ile de şehirlerimizin yerel potansiyelinin tamamını harekete geçirerek ülke sathına yayıyoruz. “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” anlayışıyla; yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize sağladığımız imkânlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle Isparta için, Ispartalılar için çalışmaya devam edeceğiz.
3 BİN 150 İLAVE İSTİHDAM: Son 22 yılda OSB’lerimiz için sağladığımız 550 milyon lira finansmanla 3 bin 150 ilave istihdamı Isparta’da oluşturduk. Şehrimize yapılacak yeni ya da ilave yatırımlar için verdiğimiz 850 yatırım teşvik belgesi düzenledik, 55 milyar lira sabit yatırımın ve 11 bin 500 nitelikli istihdamın önünü açtık.
205 PROJE, 791 MİLYONLUK DESTEK: Gülleri kadar güzel gönüllü insanlarıyla maruf Isparta’nın sahip olduğu potansiyeli kalkınma ajanslarımız ile de harekete geçiriyoruz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız eliyle şehrimizde; kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 205 projesine 791 milyon lira destek olduk.
KOBİ’LERE DESTEK: Yerel kalkınmanın sac ayağı, başat aktörü olan KOBİ’lerimizi desteklemeyi sürdürüyoruz. 22 yıl öncesine kadar şehrimizde KOSGEB desteklerinden bir elin parmağı kadar KOBİ yararlanmışken son 22 yılda 10 bin 400’den fazla KOBİ’mize 1,2 milyar lira destek sağladık. Şehrimizin araştırma ve inovasyon altyapısını güçlendirecek teknoparkımızı ve Ar-Ge merkezimizi Isparta’ya kazandırdık. TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında 728 projeye ve 2 bin 300 bilim insanımıza 1,7 milyar liranın üzerinde destek olduk.
ÖNCÜ ŞEHİR: Şehrimizin bereketli topraklarıyla yoğurulmuş eşsiz lezzetleriyle beraber yerel ve geleneksel değerlerinin de yer aldığı 20 ürünü coğrafi işaretle tescilledik. Tarihinde nice medeniyetlere, beyliklere, imparatorluklara yoldaş olmuş Isparta’mızı Türkiye Yüzyılı’nın da öncü şehri yapmak için gayretimizi sürdüreceğiz. Toroslar’ın yiğidi bol şehri Isparta, yeni yatırımlarla beraber sadece turizmin, kültürün değil sanayinin de öncüsü olacak.
GÜCÜNE GÜÇ KATACAK: Şehirlerimizin gücüne güç katacak, üretime, kalkınmaya, istihdama, büyümeye katkı koyacak tüm yatırımcılarımızın her daim destekçisi olacağız. Önümüzdeki dönemde de ilgili tüm kurumlarımızla yakın iş birliği yürüterek 81 şehrimizde sanayimizin katma değer, yüksek teknoloji rekabet ve verimlilik odaklı dönüşümünü daha da hızlandıracağız.
YERELDEN GENELE: Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Programımızla şehirlerimizin potansiyelini, yetkinliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan yatırım projelerini destekleyeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda Isparta’mız Yerel Kalkınma Hamlemiz ile üreten, katma değerini artıran, daha da büyüyen güçlü şehirler için başlattığımız seferberlikten güçlü şekilde nasibini alacak. Isparta’mızı yeni yatırımlarla buluşturarak inşallah yerelden genele yükselen bir güç merkezi hâline getireceğiz. Isparta’ya ektiğimiz bu fideler meşhur gülleri gibi şehrimizin yarınlarına kök salacak, çiçek açacak.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.