Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılcahamam-Çerkeş Tüneli Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, dünyanın sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde Türkiye’nin hedeflerine doğru kararlılıkla yürümeyi sürdürdüğünün altını çizerek, “İnşallah 2023 hedeflerimizin tamamına ulaşarak, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline getirecek ve milletimizin refahını hak ettiği seviyeye yükselteceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam-Çerkeş Tüneli Açılış Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.
Açılışı yapılan Kızılcahamam-Çerkeş Tüneli’nin ulaşım sektörü bakımından büyük önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, tünelin hayırlı olmasını diledi.
“TÜNEL YILDA YAKLAŞIK 7,5 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLAYACAK”
Tünelin bulunduğu bölgenin, yüksek rakımlı ve eğimli olması sebebiyle, ulaşımda zaman zaman sıkıntıların yaşanabildiği bir yer olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tünel sayesinde, bu yolu kullanan tüm vatandaşların rahat, hızlı ve güvenli bir seyahat imkânına kavuşacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tünelin mevcut güzergâhı 2,4 kilometre kısaltarak, vakitten ve akaryakıttan yılda yaklaşık 7,5 milyon lira tasarruf sağlayacağını kaydederek, tünelle birlikte cazibesi artacak yolun yük araçları yanında yolcu taşımacılığında da daha yoğun şekilde kullanılacağına olan inancını dile getirdi.
Kızılcahamam ve Çerkeş ilçelerinin bu gelişmeden en çok fayda görecek yerleşimlerin başında yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağlantı yollarıyla birlikte 3,6 kilometreyi bulan tünelin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.
“TURİZMİMİZ, YAYGINLAŞAN YOLLARIMIZ SAYESİNDE ANADOLU’NUN DÖRT BİR YANINA DOĞRU GENİŞLEDİ”
İnsan ve yük ulaşımı ne kadar kolay olursa ülkenin her köşesinin kalkınması ve büyümesinin de o derece hızlı olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Hep söylediğimiz gibi, gidemediğin yer senin değildir. Bunun için, son 18 yılda ülkemizde karasından havasına, demirinden denizine kadar tüm ulaşım hatlarında adeta bir seferberlik başlattık. Bölünmüş yollarımızın uzunluğunu 28 bin kilometreye çıkartarak, en batıdan en doğuya, en kuzeyden en güneye rahatlıkla ulaşılabilmesini sağladık. Geçmişte her biri eziyete dönüşen ve mecburen çıkılan yolculuklar, artık keyifle yapılan seyahatler hâline geldi. Başka ulaşım alternatiflerini kullanma imkânı olan pek çok kişinin, sırf bu keyfi yaşamak için otomobille seyahati tercih ettiklerini biliyoruz. Eskiden sadece güneş-deniz-kum üçgenine sıkışan turizmimiz, yaygınlaşan ve standartları yükselen yollarımız sayesinde Anadolu’nun dört bir yanına doğru genişlemektedir. Bir dönem sadece meraklılarının bin bir zahmetle ulaşabildiği tarihî ve tabii güzelliklerimiz, bugün artık yüzbinlerin, milyonların akınına uğrayan destinasyonlar hâline dönüşmüştür. Havalimanlarımızdan hızlı tren hatlarımıza kadar diğer ulaşım araçlarının da bu derece etkin kullanılması, karayolu ağımızın yaygınlaşmasının bir sonucudur.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hepsi birbiri tamamlayan ulaşım ağları sayesinde Türkiye’nin insani gelişmişlik ve ekonomik altyapı bakımından geleceğe çok daha güvenle bakabildiğini anlatarak, “Bu güçlü altyapı dolayısıyla ülkemiz, küresel siyasi ve ekonomik düzenin yeniden yapılanma sürecinde, dünyanın en önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor” diye konuştu.
Eskiden sanayi ve ticaretin Türkiye’nin sadece belli bölge ve şehirlerine yoğunlaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılan köprü, yol, tüneller ile Anadolu’nun her bir köşesini, 81 vilayetin tamamını bu potansiyelden yararlanır hâle getirdiklerini kaydetti.
“TÜRKİYE HEDEFLERİNE DOĞRU KARARLILIKLA YÜRÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir zamanlar inşa ettiğimiz yolları gösterip ‘buraya uçak mı indireceksiniz’ diyorlardı. Bir zamanlar, açtığımız tünellere bakıp ‘buraları patates-soğan deposu mu yapacaksınız’ diye alay ediyorlardı. Bir zamanlar, kurduğumuz köprüleri gösterip ‘buradan koyun sürüleri mi geçireceksiniz’ diye dalga geçiyorlardı. Fakat bu eserler tamamlanıp hizmete açıldığında, ilk ve en çok böyle diyenlerin oralardan istifade ettiğini gördük” değerlendirmesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tıpkı geçmişte rahmetli Menderes’e, rahmetli Demirel’e, rahmetli Özal’a, bugün 10’uncu vefat yıldönümü olan rahmetli Erbakan Hocamıza yaptıkları gibi, bizi de bu tür seviyesiz tacizlerle yolumuzdan çevirebileceklerini sandılar. Ama biz yatırımlarımızı planlarken ve icra ederken, sadece ve sadece milletimize baktık. Milletimizin neye ihtiyacı olduğuna, ne istediğine, neye layık olduğuna bakarak eserlerimizi birer birer ülkemize kazandırdık” diye konuştu.
Dünyanın, yakın tarihin en büyük sağlık krizi ve onun tetiklediği sosyal, ekonomik, siyasi sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde Türkiye’nin hedeflerine doğru kararlılıkla yürümeyi sürdürdüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah 2023 hedeflerimizin tamamına ulaşarak, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline getirecek ve milletimizin refahını hak ettiği seviyeye yükselteceğiz” dedi.
“DİĞER ALANLARLA BİRLİKTE ULAŞIMDA DA YATIRIMLAR KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR”
Diğer alanlarla birlikte ulaşımda da yatırımların kesintisiz devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmara’yı kuşatan otoyolun bitmek üzere olduğunu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün silüetinin şekillenmeye başladığını, Ankara-İzmir Otoyolu ile Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı’nın inşaatlarının etap etap sürdüğünü, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nda deneme sürüşlerine başlandığını, Karadeniz dağları ve Toroslar başta olmak üzere zorlu güzergâhlardaki tünel inşaatlarının da planlandığı şekilde devam ettiğini anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalkınmanın temel unsurunun altyapı olduğuna dikkati çekerek, kurulan altyapının da üretime, istihdama, büyümeye katkı verecek şekilde değerlendirilmesinin önemine kaydetti.
“Yaptığımız yollardan sadece insanların ve yüklerin değil, aynı zamanda geleceğimizin de geçtiğine inanıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Üreterek evlerimize ve makinalarımıza kadar götürdüğümüz elektriğin, aynı zamanda geleceğimizi de aydınlattığını düşünüyoruz. Teknolojinin son imkânlarıyla inşa edilerek yükselen her konut, işyeri, fabrika binasının, aynı zamanda umutlarımızı da artırdığını hissediyoruz. Tarımda suya kavuşturarak verimini artırdığımız her karış toprağımızda boy veren ürünlerin, aynı zamanda kendi kendimize yeterliliğimizin sembolü de olduğunu biliyoruz. Genç dimağların eseri olarak ortaya çıkan, hayatımızı ve işlerimizi kolaylaştıran, güvenliğimizi artıran teknolojik ürünlerin, aynı zamanda kendimize olan güvenimizi de güçlendirdiğini biliyoruz. Bunun için her alanda çalışmak, yeni fikirler ve ürünler ortaya çıkarmak, üretmek, ihraç etmek isteyen her bir vatandaşımızın yanında yer alıyoruz. Bunun için büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası için mücadele ediyoruz. Bunun için gençlerimizi her alanda destek oluyoruz. Bunun için ülkemizin bütünlüğü, milletimizin birliği, devletimizin bekası söz konusu olduğunda, gerekiyorsa hayatımızı ortaya koyuyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her kim şu açılışını yaptığımız tünele, sadece bir dağdan diğer dağa geçişi sağlayan herhangi bir eser nazarıyla bakıyorsa, bilin ki büyük Türkiye fotoğrafını göremiyordur. Her kim yaptığımız okulları, hastaneleri, barajları herhangi bir inşaat projesi olarak görüyorsa, bilin ki Türkiye’nin vizyonundan da, hedeflerinden de nasibini almamıştır. Her kim bölgemizde yürüttüğümüz mücadeleyi sıradan bir taktik oyun olarak değerlendiriyorsa, bilin ki sadece ülkemizin değil dünyanın gerçeklerinden de habersizdir. Kalbi mühürlü, gözü kapalı, kulağı tıkalı, dili lal olanlara, ne eser, ne hizmet anlatabilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu.
Milletin yürüttükleri mücadeleyi, Türkiye’nin nereden nereye geldiğini ve nereye götürmek istediklerini gayet iyi bildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle, bugüne kadar girdiğimiz her mücadeleden olduğu gibi, şu anda yürüttüğümüz tarihî mücadeleden de zaferle çıkacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kızılcahamam-Çerkeş Tüneli’nin hayırlı olması temennisini yineleyerek, tünelin bulunduğu alanda hazır bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile diğer yetkililere açılış kurdelesini kesme talimatı verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdele kesimi sırasında tünel giriş ve çıkışındaki asfaltın kalitesi ve çevre düzenlemesi konularında da uyarılarda bulunarak, bu konularda hassas olunması ve eksikliklerin kısa zamanda tamamlanmasını talimatı verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Metin Kıratlı’nın yemin törenine katıldı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan Salonu’nda gerçekleştirilen törene gelişinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra törenin düzenlendiği salona geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kıratlı’nın üyelik yeminini ve kisvesinin giydirilmesi töreni ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya’nın konuşmasını takip etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi ile de şehirlerin yerel potansiyelinin tamamını harekete geçirerek ülke sathına yaydıklarını belirterek, “Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Programımızla şehirlerimizin potansiyelini, yetkinliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan yatırım projelerini destekleyeceğiz.” dedi.
Bakan Kacır, Isparta Süleyman Demirel OSB’deki fabrikaların açılışını yaptı. Halı dokumacılığında marka şehrin mirasını dünyayla buluşturacak, mermer kaynaklarını katma değere dönüştürecek, yenilenebilir ve çevre dostu enerji üretim altyapısına güç kazandıracak, yatırım büyüklüğü 1,8 milyara yaklaşan ve 160 istihdam sağlayacak 3 tesisin Isparta’ya hayırlı olmasını dileyen Kacır, şunları söyledi:
AR-GE VE İNOVASYON: Millî Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda; Türkiye’yi üretimde, yatırımda, Ar-Ge ve inovasyonda öncü ülkeler arasına dahil edebilmek için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Sanayide ve teknolojide son 22 yılda büyük kazanımlar elde ettik. Ar-Ge harcamalarını 1,2 milyar dolardan, 12 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayısını 29 binden 272 bine çıkardık.
OSB SAYISINDA ARTIŞ: Sanayide çalışan sayımız 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine yükseldi. Sayıları 191’den 360’a yükselen organize sanayi bölgeleri ve kurduğumuz 45 endüstri bölgesi, Türkiye’nin üretim üsleri hâline geldi. Otomotiv üretimimiz yıllık 357 binden, 1,5 milyona yükseldi. Türkiye, Avrupa’nın üçüncü büyük otomobil üreticisi oldu. Beyaz eşya üretimimiz 6,7 milyon adetten, 32,3 milyon adete yükseldi. Türkiye, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisi oldu. Demir-çelik üretimimiz 16 milyon tondan, 34 milyon tona çıktı.
MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Millî Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan savunma sanayimizin millî ve özgün ürünleri bugün dünyada savaş paradigmasını değiştiren ve jeopolitik dengeleri belirleyen unsurlar hâline geldi. Uydu teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülkemizi kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, test edebilen, üretebilen az sayıda ülkeden biri kıldık.
GÜVEN VE İSTİKRAR: Milletimizin 60 yıllık yerli ve millî otomobil hayalini Togg ile gerçeğe dönüştürdük. Bölgesinde güvenin ve istikrarın adresi ülkemiz, küresel ve bölgesel sınamalara rağmen yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğuna emin adımlarla ilerliyor. Sadece 22 yıla sığdırdığımız asra bedel kazanımlarla Türkiye Yüzyılı’nda yenilerini ekleyecek, Türk sanayisinin rekabetçiliği güçlendirecek destek enstrümanlarını adım adım devreye almaya devam edeceğiz.
KATMA DEĞER VE YÜKSEK TEKNOLOJİ: Katma değerli ve yüksek teknolojili üretimi önceleyerek, sanayimizin yeşil ve dijital dönüşümünü gerçekleştirecek, nitelikli insan kaynağımızı en üst düzeyde harekete geçirerek ülkemizin küresel üretim ve teknoloji geliştirme üssü rolünü perçinleyecek projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.
YTAK PROGRAMI: Hızla hayata geçirdiğimiz Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla; ekonomimizin yükselişine katkı verecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkânı sunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı hâline getirecek tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programını geçtiğimiz ay devreye aldık.
YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Yeşil ve dijital dönüşüm destek programlarıyla işletmelerin ikiz dönüşümde kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarına cevap verecek destek mekanizmalarını onlara sunuyoruz. Başlattığımız Yerel Kalkınma Hamlesi ile de şehirlerimizin yerel potansiyelinin tamamını harekete geçirerek ülke sathına yayıyoruz. “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” anlayışıyla; yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize sağladığımız imkânlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle Isparta için, Ispartalılar için çalışmaya devam edeceğiz.
3 BİN 150 İLAVE İSTİHDAM: Son 22 yılda OSB’lerimiz için sağladığımız 550 milyon lira finansmanla 3 bin 150 ilave istihdamı Isparta’da oluşturduk. Şehrimize yapılacak yeni ya da ilave yatırımlar için verdiğimiz 850 yatırım teşvik belgesi düzenledik, 55 milyar lira sabit yatırımın ve 11 bin 500 nitelikli istihdamın önünü açtık.
205 PROJE, 791 MİLYONLUK DESTEK: Gülleri kadar güzel gönüllü insanlarıyla maruf Isparta’nın sahip olduğu potansiyeli kalkınma ajanslarımız ile de harekete geçiriyoruz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız eliyle şehrimizde; kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 205 projesine 791 milyon lira destek olduk.
KOBİ’LERE DESTEK: Yerel kalkınmanın sac ayağı, başat aktörü olan KOBİ’lerimizi desteklemeyi sürdürüyoruz. 22 yıl öncesine kadar şehrimizde KOSGEB desteklerinden bir elin parmağı kadar KOBİ yararlanmışken son 22 yılda 10 bin 400’den fazla KOBİ’mize 1,2 milyar lira destek sağladık. Şehrimizin araştırma ve inovasyon altyapısını güçlendirecek teknoparkımızı ve Ar-Ge merkezimizi Isparta’ya kazandırdık. TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında 728 projeye ve 2 bin 300 bilim insanımıza 1,7 milyar liranın üzerinde destek olduk.
ÖNCÜ ŞEHİR: Şehrimizin bereketli topraklarıyla yoğurulmuş eşsiz lezzetleriyle beraber yerel ve geleneksel değerlerinin de yer aldığı 20 ürünü coğrafi işaretle tescilledik. Tarihinde nice medeniyetlere, beyliklere, imparatorluklara yoldaş olmuş Isparta’mızı Türkiye Yüzyılı’nın da öncü şehri yapmak için gayretimizi sürdüreceğiz. Toroslar’ın yiğidi bol şehri Isparta, yeni yatırımlarla beraber sadece turizmin, kültürün değil sanayinin de öncüsü olacak.
GÜCÜNE GÜÇ KATACAK: Şehirlerimizin gücüne güç katacak, üretime, kalkınmaya, istihdama, büyümeye katkı koyacak tüm yatırımcılarımızın her daim destekçisi olacağız. Önümüzdeki dönemde de ilgili tüm kurumlarımızla yakın iş birliği yürüterek 81 şehrimizde sanayimizin katma değer, yüksek teknoloji rekabet ve verimlilik odaklı dönüşümünü daha da hızlandıracağız.
YERELDEN GENELE: Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Programımızla şehirlerimizin potansiyelini, yetkinliklerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan yatırım projelerini destekleyeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda Isparta’mız Yerel Kalkınma Hamlemiz ile üreten, katma değerini artıran, daha da büyüyen güçlü şehirler için başlattığımız seferberlikten güçlü şekilde nasibini alacak. Isparta’mızı yeni yatırımlarla buluşturarak inşallah yerelden genele yükselen bir güç merkezi hâline getireceğiz. Isparta’ya ektiğimiz bu fideler meşhur gülleri gibi şehrimizin yarınlarına kök salacak, çiçek açacak.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.