Güneydoğu Anadolu’nun en uzun tarihini taşıyan, Medeniyetlerin filizlendiği Mezopotamya ve Akdeniz coğrafyaları arasında stratejik bir konum alması nedeniyle geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, Cumhuriyet döneminde, Kurtuluş Mücadelesinin başlangıcı olağanüstü başarı nedeniyle ismini vermiş, ” Gazi unvanı alan , Zeugma Müzesi ,tarihi kalesi ile kültürel mirasına sahip, ticaret ve sanayi ağı ile Akdeniz limanlarına ve Orta Doğu ticaret odak noktalarına kısa mesafeli olması nedeniyle üretici ,Baklava ve Fıstığın Başkenti Gaziantep
İyi ki varsın yazı dizimde , Sivil Toplumda, global yoksullukla mücadeleden arabuluculuğa ve perde arkası diplomasiye; demokrasi ve insan hakları savunuculuğundan, yeni küresel değerlerin yaygınlaştırılmasına kadar uzanan süreçte yardımsever kişiliği ile ön plana çıkan Vahide AYŞİT Gaziantep de dünyaya gelen Vahide Ayşit’ in
Öğrenim yıllarında, yaşadığı sorunların başında , mevcut coğrafyada “Kız ve Kadınların Eğitimi” konusundaki görüş ve tutumlar, kızların ve kadınların okutulmamasında çevre, aile büyükleri, gelenek görenekler, gelir düzeyi, ev işleri, erken yaşta evlendirme, yakın çevrede okul bulunmaması gibi faktörlerin etkisi ile eğitimine ara verdiği görülmektedir.
Vahide Ayşit ; Ülkemizde Kadın ve Kızlarımızın , çağdaş, laik ve demokratik bir toplum düzenine ulaşmaları noktasında ,mesleki ve ekonomik güç ile yaşam özgürlüğünün kazandırılması ,sosyal ve siyasi karar mekanizmalarında katılımlarının artırılması ile söz sahibi olmaları hedeflendiğini belirterek ,Türk Kadının ve Kızlarımızın hem Yurt sathında, hem de Yurt dışında Atatürk İlke ve devrimleri ışığında temsil edilmesi gerekliliğin altını çizdi.
Bu bilinçle ,Gaziantep de ticaret hayatına atılması ile ilklerin başlangıcına imza atarak ,adeta ileride kuracağı bir çok Şirketin sinyallerini verdi. Yörede Tekstil alanında Üretim atölyeleri kurdu. NH LTD ŞTİ olarak da faaliyetlerini halen sürdürmektedir.
Siyasi alanda 2008 yılında Osman Pamukoğlu tarafından kurulan , dönemin Hak ve Özgürlük Partisi –HEPAR ‘da Gaziantep Kadın Kolları Başkanlığı görevinde yer aldı . Bir dönem Osmanlı Turan Ocakları ve Gaziantep Birlik Vakfı Başkanlıkları görevlerini de üstlenerek başarıyla temsil Siirt li iş adamı Hasan AYŞİT in eşi olan Vahide AYŞİT 1’ i kız diğeri Erkek olmak üzere 2 çocuk annesi olan Vahide AYŞİT Gıda mefruşat ,Turizm İnşaat ,Dericilik, Tekstil, Medikal ve Otomotiv alanlarında eşinin kurmuş olduğu şirket halen devam etmekte olup , Eşinin 2016 yılında vefatı sonrasında ,eşinin bir önceki evliliğinden olan çocukları tarafından yürütülen AYŞİT OTOMOTİV ile iş yaşamlarına devam etmektedirler.
2013 yılında İstanbul Florya’ da kendisine ait Restoran açarak işletmeciliğini yaptı. Daha sonra Yurt dışı faaliyetleri nedeni ile işletmenin faaliyetlerini sonlandırdı. Yurt dışında Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında bir çok etkinlik ile sempozyumları inceleyerek Türkiye ‘ ye dönme kararı aldı. DUMED –Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Eğitim Derneği kurucusu ve Genel başkanı Ersoy ŞENGÜL ’ olan ve Genel başkan yardımcılığını üstlenerek Vahide AYŞİT bütün sosyal faaliyetleri sürdürmektedir bu faaliyetlerin yürütülmesinden Emeği ve katkısı çok fazla olan DUMED İstanbul il başkanı İsmail KARADAG a da katkılarından dolayı yaptığı projelerden dolayı minnettar olduğunu belirtti çalışmalarından dolayı teşekkür etti Merkezi İstanbul’ da olan , DUMED –Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Derneği’nin Genel Başkan Yardımcıligi görevinde yer alarak çalışmalarına başladı. İzmir ve Zonguldak’ ta Temsilcilik açılışları gerçekleştirilen Derneğin Kısa zamanda Ülkemizin her yerinde olması hedeflenmektedir.
Vahide Ayşit ; Uyuşturucuyla mücadelenin, yalnızca güvenlik görevlilerinin veya kamu kuruluşlarının işi olmadığını hepimiz biliyoruz. Bizler DUMED olarak , bu konuda toplumun tam bir dayanışma ve seferberlik ruhuyla hareket etmesi gerektiğini ifade ediyoruz . Uyuşturucu ile mücadele kararlılık ve süreklilik arz etmeli, sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesi için ailelere ulaşılmalı, gençleri zararlı alışkanlıklardan uzak tutacak çeşitli aktivelere yönlendirilmeleri sağlanmalı, madde kullanımına müsait olan metruk binaların yıkımı bir an önce tamamlanmalı, boş araziler, park bahçeler asla ihmal edilmeden kontrol altında tutulmalıdır. Ve bu işler için mevcut projelerin bilinilirliğini ve işlevlerini artırmanın yanında, yeni projeler de geliştirilmelidir. Diyerek sözlerine devam etti. Sosyal sorumluluk Projeleri kapsamında hiçbir Kurum ve Kuruluşa bağlı kalmaksızın faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki ,toplumumuzu ve özellikle gençlerimizi derinden etkileyen uyuşturucu ve uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda Ülkemiz en etkin şekilde mücadele etmektedir. Bizlerde onların her daim destekçisi olarak yanındayız . dedi.
DUMED olarak –Ülkemizde ve Yurt dışı faaliyet alanlarını geliştirerek Dünyada isimlerini duyurmak istiyorlar. Hedeflenen kitlelere ulaşma yolunda Özel Sektörümüz başta olmak üzere Sivil Toplum Kuruluşlarının da el uzatmalarının gerekliliğinden bahsederken ,bürokratlar Bakanlıklar Emniyet vali kaymakam Belediyeler ve iş adamlarından bizimle birlik olarak destek bekliyoruz
“Başarı Onu , O da Başarıyı Seviyor” sloganımız ile , Bir Köy Projesi oluşturarak , tatil köyü tadında hayata yeniden döndüreceğimiz gençlerimizi spor sanat meslek edindirtmek ve tedaviye muhtaç çocuklarımızın yanında yer alarak ,onların topluma kazandırılması gerekliliğinin bilinci ile Yardıma muhtaç ,sokaklarda kimsesiz çocukların tamamına iş, aş olmak istiyoruz dedi. İşte tam da hedefimiz bu diyor. Hiç bir çocuk sokakta yaşamayı hak etmiyor onlar için soğuk kış günlerinde başlarını sokacak karını doyacak banyosunu yapacak bir yatak hane yapmayı sunuyoruz
Vahide Ayşit ‘ in ister özel isterse İş yaşamında Kadın Girişimci olmasının yanı sıra ,Sivil Toplum Kuruluş Başkanı olarak da Sektöre verdiği katkıları ve tüm başarı hikayelerinin altında yatan gerçek de 7/24 çalışmalarının etkin olduğunu gözlemlemekteyiz. Onun Ülkesine olan sevdası ,iş dünyasında yardım sever vizyonu , hayata anlam katmasını bilen bildiren ,girişimci ruhu ,bilge kişiliği ve toplumun sevgisini takdirini almış kimliği ile gelecek için daha bir çok projelerin hayata kazandırılmasına liderlik yapacak olan uluslararası alanlarda da bir iş Kadını olmasının yanı sıra iyi bir Anne iyi bir eş olması ve tüm çalışmaları ve sayısız başarılarından dolayı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2024’ün 9 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2 artışla 193 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Böylece ilk 9 ayda mal ihracatında net 5,9 milyar dolar artış sağlandı.” dedi.
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’nda, eylül ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
Orta Vadeli Program’ın en önemli omurgalarından birinin dış ticarette sürdürülebilir bir dengeyi sağlamak, dış ticaret ve cari açığı düşürmek olduğunu dile getiren Bolat, bu çabalarla büyümede ihracatın payını artırarak enflasyonla mücadele programına katkı vermenin amaçlandığına dikkati çekti.
Bolat, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 5,1 büyüdüğünü anımsatarak, bu eğilimin 2024’te de devam ettiğini söyledi.
Bu yılın ilk çeyreğinde ülkenin yüzde 5,3 büyüdüğünü kaydeden Bolat, “Bu büyümenin 2,5 puan katkısı net ihracattan gelmektedir. İkinci çeyrekte yüzde 2,5 büyüdük. Onun da 1,3 puanı net ihracatın katkısından gelmektedir. Bu sağlıklı ve istikrarlı bir büyümenin formülüdür.” diye konuştu.
“Son 14 ayında içinde 9 ay, aylık ihracat rekorları kırdık”
Bolat, eylül ayında dış ticarette dengelenmenin devam ettiğini, 2024 Ocak-Eylül verilerinin de olumlu ilerleyişi gösterdiğini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:
“Eylül ayında ihracatımız 22 milyar 7 milyon dolar oldu. Bu rakam geçen yılın rakamına göre yüzde 1,8’lik küçük bir azalışı ifade etmekle beraber, bunun en önemli sebebi takvim etkisi olmaktadır. Altın ihracatında yüzde 66’lık bir gerilememiz söz konusu. Altın ve enerjiyi çıkardığımızda ihracatımızdaki artış eylülde yüzde 3,3, 20,8 milyar dolara ulaşmış oldu. Son 14 ayında içinde 9 ay, aylık ihracat rekorları kırdık.”
Bolat, ithalatta da eylül ayında azalma trendini görmekten memnuniyet duyduklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
“İhracattaki 1,8’lik küçük artışın yanında ithalatımızda da eylül ayında yüzde 1,4’lük bir azalış söz konusu oldu. Yani her kesimde de yaklaşık 400 milyon dolar civarında bir azalış söz konusu oldu. Çeyreklik trend burada çok önemli. 2024 yılı 3’üncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre ihracatta yüzde 4,4’lük artışımız var, bu 3 milyar dolarlık artışa tekabül ediyor. İthalatta da söz konusu dönemde yaklaşık 6 milyar dolarlık azalma söz konusu. Bu da yüzde 6,8’lik bir azalışa tekabül ediyor.”
“Eylülde dış ticaret açığı 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti”
Bakan Bolat, eylülde, dış ticaret açığının 5,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Geçen yılın aynı döneminde de 5 milyar 95 milyon dolar dış ticaret açığı kaydedilmişti. Her 2 yılı kıyasladığımızda dış ticaret açığımızda çok sınırlı bir artış gerçekleşmiş.” dedi.
Dış ticaret açığının son 14 ayın 11’inde azaldığına dikkati çeken Bolat, açığın üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 17,4 milyar dolara gerilediğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise 8,5 yüzde puan artışla yüzde 79,2 seviyesine yükseldiğini bildirdi.
Bolat, eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 81,1 olarak kaydedildiğini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:
“2024’ün 9 ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2 artışla 193 milyar dolar oldu. Böylece ilk 9 ayda mal ihracatında net 5,9 milyar dolar artış sağlandı. Bu dönemde ithalatta ise yaklaşık yüzde 8’lik azalışla 252,9 milyar dolara geriledi. Böylece ithalatımızda da net 21,6 milyar dolarlık azalış var.”
“Dış ticaret açığı 9 ayda yüzde 31,5 azaldı”
Dış ticaret açığındaki gelişmelere de değinen Bolat, “Dış ticaret açığı yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,5 azalışla 87,7 milyar dolardan 60,1 milyar dolara geriledi.” ifadesini kullandı. Bolat, böylece 9 ayda dış ticaret açığının 27,6 milyar dolar azaldığını söyledi.
Bolat, 9 ayda hem enflasyon hem de dış ticaret açığında yaşanan düşüşün Türkiye’deki makroekonomik istikrar sürecine büyük katkılar yaptığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“2024’ün eylülünde yıllıklandırılmış ihracatımız yüzde 3,4 artış ile 261,6 milyar dolara ulaşmıştır. Mal ihracatında son 1 yılda 8,6 milyar dolar net artış sağlandı. İthalat düşüşündeki ana eğilim, bu yıl da devam etti. Yıllıklandırılmış ithalatımız geçen yıl 367 milyar dolar iken bu yıl 340,3 milyar dolara geriledi.” Geçen ay yıllıklandırılmış dış ticaret açığının 78,7 milyar dolara gerilediğine işaret eden Bolat, yıl sonunda bu açığın daha da düşeceğini söyledi.
Bolat, ihracatın ithalatı karşılama oranının da eylülde yüzde 76,8 olduğunu aktardı.
Hizmet ihracatının geçen yılı sonunda 106 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, Bakanlık olarak 9 ayda hizmetler ihracatını 84 milyar dolar olarak hesapladıklarını söyledi.
Bolat, cari işlemler açığının temmuz itibarıyla 19,1 milyar dolara gerilediğine işaret ederek, “Cari açıkta yıl sonu Orta Vadeli Program tahmini 34,5 milyar dolar. Kesin olarak 20 milyar doların altında cari işlemler açığıyla yılı kapatacağız.” diye konuştu.
Sektörel bazda ihracat rakamları hakkında da bilgi veren Bolat, 9 ayda ihracatın otomotiv sektöründe yüzde 6,7, kimya sektöründe yüzde 5,7, çelik sektöründe yüzde 10,5, tekstil sektöründe yüzde 12 ve mücevher sektöründe yüzde 7,6 arttığını kaydetti.
Bolat, Avrupa Birliğine 9 ayda 80,5 milyar dolar ihracat yapıldığını belirterek, Almanya’da büyük durgunluk yaşandığını ve bu nedenle söz konusu ülkeye yapılan ihracattın 607 milyon dolar azaldığını ifade etti. Bu dönemde İngiltere, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hollanda’nın, ihracatın en çok arttığı ülkeler olduğunu aktaran Bolat, ihracatın en fazla azaldığı ülkenin yaklaşık 6 aydır ticaret yapılmayan İsrail olduğunu, bu ülkeyi Rusya, Almaya, Fransa ve İsviçre’nin takip ettiğini söyledi.
“Mal ve hizmet ihracatını ne pahasına olursa olsun artırma hedefimiz var”
Hükümet olarak “Türkiye Yüzyılı”nı ticaret yüzyılı yapma hedefiyle yola çıktıklarını aktaran Bolat, “Mal ve hizmet ihracatını ne pahasına olursa olsun artırma hedefimiz var. Ama takdir edersiniz ki kuzeyimizde büyük bir sıcak savaş, güneyimizde bir soy kırım ve genişlemekte olan sıcak savaş var. Özelliklede Avrupa’da yaşanan büyük bir ekonomik durgunluk söz konusu. Bu olumsuzluklara rağmen ihracat için koşturan ihracatçılarımızı kutluyoruz.” diye konuştu.
Bolat, ihracatçılara yardımcı olmak üzere Eximbank kaynakları artırdıklarına dikkati çekerek, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Merkez Bankamız ile çalışıyoruz, bir kaç güne kadar Eximbank ve reeskont kredileriyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız yeni açıklamalar yapacak. Gerek miktar artırımı gerekse de maliyet düşürme noktasında çalışmalar nihayete ermek üzere.” değerlendirmesinde bulundu.
Geçmiş yıllarda yüzde 80 seviyelerinde uygulanan ihracat bedellerinin Merkez Bankasına satış yükümlülüğünün yüzde 30’a indirildiğini anımsatan Bolat, “Ayrıca, kurumlar vergisi oranı ihracatçılarımız için 5 puan aşağı çekilerek yüzde 20 seviyesine getirildi. Ayrıca, hizmet ihracatçısı şirketlerin yabancılara sundukları hizmetlerden elde ettikleri kazançlarını Türkiye’ye getirmeleri durumunda, söz konusu kazançların yüzde 80’ini vergi matrahından düşürmeleri mümkün hale getirildi.” dedi.
“İhracat için bütün imkanlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz. İhracat için ‘asla durmak yok, çalışmaya devam’ sloganıyla hedeflerimizi gerçekleştirinceye kadar Bakanlık ve ihracatçılar ailesi olarak çalışacağız.”
“Filistin Devleti’nin tanınması büyük önem ifade ediyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ile düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Barışı ve güvenliği sağlamakla görevli uluslararası teşkilatların etkisiz kaldığı bu ortamda Filistin Devleti’nin tanınması, daha büyük anlam ve önem ifade ediyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Finlandiya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptıkları görüşmelerde Gazze ve Lübnan’a yönelik İsrail saldırganlığının da gündemlerinin odağında yer aldığını belirterek şunları söyledi: “İsrail’in katliamlarıyla ilgili tavrımızı hem Birleşmiş Milletlerde hem de bugün Meclisimizde açık yüreklilikle dile getirdim. İsrail’in hakka, hukuka aykırı işgal ve ilhak arayışına karşı tavrımız, tüm devletlerin ve uluslararası kuruluşların asli görevidir.”
“HÂLÂ BUNU YAPMAYAN ÜLKELERE FİLİSTİN DEVLETİ’Nİ TANIMA ÇAĞRIMIZI TEKRARLIYORUZ”
“Buradan bir kez daha Gazze’de acil kalıcı ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması çağrımızı tekrarlıyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Lübnan halkının ve hükûmetinin de bu süreçte yanında olmamız gerekiyor. Güvenlik Konseyi başta olmak üzere barışı ve güvenliği sağlamakla görevli uluslararası teşkilatların etkisiz kaldığı bu ortamda Filistin Devleti’nin tanınması, daha büyük anlam ve önem ifade ediyor. 7 Ekim’den bu yana dokuz ülke Filistin Devleti’ni tanımıştır. Hâlâ bunu yapmayan ülkelere Filistin Devleti’ni tanıma çağrımızı tekrarlıyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, “Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye ve Finlandiya öncülüğünde oluşturulan Arabuluculuk Dostları Grubu, bölgedeki çatışmaların sonlandırılabilmesi adına bir inisiyatif başlatabilir mi?” şeklindeki sorusu üzerine Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ile bunları da görüştüklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, müşterek atılabilecek adımlar konusunda, her iki ülkenin de ara buluculuk noktasında ne denli başarılı olabileceğini zamanın göstereceğini ifade etti.
İsrail’in ara buluculuğa yaklaşması veya kabulünün söz konusu olmadığının görüldüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atılacak adımlarla, temennim odur ki, bakanlarımızın yapacağı ön çalışmalarla böyle bir netice alabilirsek bu netice üzerinden inşallah, bu ara buluculuk çalışmalarına devam ederiz” değerlendirmesini yaptı.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb da görüşmede Orta Doğu’da devam etmekte olan çatışmalar konusunun da ele alındığını belirterek, “İsrail’in kendisini savunma ve koruma hakkı olduğunu kabul ederken, kendi güvenliğini sağlama hakkı olduğunu kabul ederken, aynı zamanda İsrail’in uluslararası hukuka uyması gerektiğini de düşünüyoruz. Çünkü yaşanan insanlık trajedisi Gazze’de çok fazla. Şimdi de Lübnan’da aynı şeyi görmeye başladık. Dolayısıyla biz de Finlandiya olarak acil bir ateşkes çağrısında bulunduk Lübnan’da. Saldırıların durması çağrısında bulunduk. Biz de iki devletli bir çözümden yanayız. Bunu sağlayacak siyasi süreci destekliyoruz. Şu anda devam etmekte olan bu iki savaş yani hem Filistin’de hem Lübnan’da yaşananlar belki de barışla sonuçlanacak, barışçıl bir çözüme ulaşılacak ama henüz bu noktadan çok uzaktayız diyebilirim.”
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.